2018'de ABD, İran'ın önde gelen dünya güçleriyle nükleer anlaşmasının bir parçası olarak 3 yıl önce askıya alınan yaptırımları yeniden yürürlüğe koydu. Binance’ye ise, İran'daki müşterilerine artık onlara hizmet etmeyeceğini ve hesaplarını kapatmalarını söyledi.

Ancak Reuters ile yapılan röportajlarda 7 Binance kullanıcısı yasağın delindiğini söyledi. Kullanıcılar, geçen yıl Eylül ayına kadar Binance hesaplarını kullanmaya devam ettiklerini, ancak borsa bir ay önce kara para aklamayla mücadele kontrollerini sıkılaştırdıktan sonra erişimi kaybettiklerini söylediler. Bu noktaya kadar müşteriler sadece bir elektronik posta adresiyle kaydolarak ticaret yapabiliyordu.

Tahran'da Eylül 2021'e kadar iki yıl boyunca borsayı kullandığını söyleyen bir tüccar olan Asal Alizade, "Bazı alternatifler vardı, ancak hiçbiri Binance kadar iyi değildi. Kimlik doğrulamaya ihtiyacı yoktu, bu yüzden hepimiz kullandık” dedi. Reuters'in görüştüğü kişilerin dışında İran'daki diğer 11 kişi de LinkedIn profillerinde 2018 yasağından sonra Binance'de kripto ticareti yaptıklarını söyledi. Hiçbiri sorulara cevap vermedi.

‘YAPTIRIMLARA UYUYORUZ’

Binance, Reuters'in İran hakkındaki sorularına yanıt vermedi. Batı'nın Rusya'ya yönelik yaptırımlarına yanıt olarak Mart ayında yayınlanan bir yazıda Binance, "uluslararası yaptırım kurallarına sıkı sıkıya uyduğunu" ve "dünyaca ünlü yaptırımlar ve kanun uygulama uzmanları dahil olmak üzere küresel bir uyum görev gücü" oluşturduğunu söyledi. Binance, yaptırım uygulanan kişi veya kuruluşların platformunu kullanmasını önlemek için "bankacılık düzeyinde araçlar" kullandığını söyledi.

Binance, 950 milyar dolarlık kripto endüstrisine hükmediyor ve 120 milyon kullanıcısına bir dizi dijital madeni para, türev ve NFT sunuyor ve ayda 100 milyarlarca dolar değerinde ticaret yapıyor. Borsa giderek ana akım haline geliyor. CZ olarak bilinen milyarder kurucusu Zhao, bu yıl Tesla patronu Elon Musk'ın Twitter'ı devralması için 500 milyon dolar vaat ederek geleneksel iş dünyasına erişimini genişletti.

EKONOMİK ÖZGÜRLÜK VAAT EDİYOR

Trump'ın yaptırım hamlesinden sonra Binance, İran'ı kullanım koşulları anlaşmasında "yaptırım uygulanan ülkeler" listesine ekledi ve bu tür alanlarda hizmetleri "kısıtlayabileceğini veya reddedebileceğini" söyledi. Kasım 2018'de İran'daki müşterilerini e-posta yoluyla "mümkün olan en kısa sürede" hesaplarından kriptolarını çekmeleri konusunda uyardı.

Kamuya açık olarak, bazı Binance yöneticileri uyum programını övdü. O zamanki finans müdürü, Aralık 2018 tarihli bir paylaşımda, kirli parayla mücadeleye büyük yatırım yaptığını ve "kara para aklamayı tespit etmek ve ezmek için proaktif bir yaklaşım" aldığını söyledi.

Yaptırımlar İran ekonomisine ağır bir zarar verdiği için kripto para birimleri ülkede çekici hale geldi. 2008'de Bitcoin’in doğuşundan bu yana, kullanıcılar kriptonun hükümetlerin erişemeyeceği ekonomik özgürlük vaadi haline geldi. Kullanıcılar, küresel finansal hizmetlerden kopan birçok İranlının internette iş yapmak için Bitcoin'e güvendiğini söyledi. (Reuters)