Yılbaşından itibaren geçerli olmak üzere, elektrikte “Kademeli tarife sistemine” geçilerek, elektrik fiyatlarına yüzde 52 ile yüzde 130 arasında zam yapıldı. Mesken aboneleri için aylık 150 kilovatsaate kadar olan tüketim miktarları için nihai fiyat kilovatsaat başına 1 lira 37 kuruş, aylık tüketimi 150 kilovatsaat üzeri olan mesken aboneleri için ise kilovatsaat başına 2 lira 6 kuruş uygulanacağı açıklandı. Ancak Ocak ayının faturaları vatandaşları tepki göstermesine neden oldu.

ZAMLARI GERİ ALIN EYLEMİ

Yılbaşında elektriğe yapılan zamların ardından Samsun’da YEPAŞ (Yeşilırmak Elektrik Perakende Satış A.Ş) tarafından ilk faturalar vatandaşa ulaştı. Kapılara bırakılan faturaları görenler hayre

Faturalarının geçen aya oranla 3-4 kat fazla geldiğini belirten vatandaşlar, YEPAŞ’ın fatura ödeme noktasında eylem yaparak, zamların geri alınmasını talep etti.

FATURALAR ŞOKE ETTİ

Ocak ayı faturalarının bir önceki aya göre 3-4 kat daha fazla olmasına vatandaşlar sosyal medya üzerinden tepki gösterdi.

Tüketiciler, “Evdeki tüm kullanılan elektrikli aletler aynı, kullanım endeksi aynı ama rakamlar farklı. YEPAŞ, burası mesken, iş yeri değil” diyerek, tepkilerini dile getirerek, Aralık ayının da zamlı tarifeden hesaplandığını ileri sürdü.

YEPAŞ’TAN AÇIKLAMA GELDİ

Vatandaşların tepki göstermesi üzerine YEPAŞ'dan yazılı açıklama geldi. Faturaların yüzde 80’nin Aralık ayı tüketimine ait olduğunu, elektrik maliyetlerinin 2021 yılının başına göre yüzde 141’lik artış gösterdiğini ve bu maliyet artışının uzun bir süredir tüketicilere yansıtılmadığı ifade edilerek, “Tüm tüketimlerin yeni fiyatla faturalandırılması gibi bir durum söz konusu değildir. Müşterilerimizin içi rahat olsun, Ocak ayı içerisinde çıkan faturalarında Aralık dönemine ilişkin bir tüketim söz konusu ise bu tüketimler Aralık 2021 yılı fiyatları ile hesaplanmıştır” denildi.