İktidarın 20 Aralık'taki müdahalesinin ardından yatay seyirde ilerleyen dolar kurunun hızla artması endişeleri sürüyor.

Ekonomist Alaattin Aktaş, Türkiye'yi bekleyen ekonomik sorunları ele aldığı yazısında, "İki aydır yatay giden dövizin yayı fazla gerildi, aman dikkat!," uyarısında bulundu.

Yatırım araçlarının enflasyon üzerinde getiri sağlayamadığına dikkat çeken Aktaş, "Önemli olan artık bu yıl... Mevcut faizle mevduat ve iç borçlanma senedinin reel kazanç sağlaması mümkün değil" yorumunu yaptı.

Aktaş, yazısını şu şekilde sürdürdü:

"Tasarrufunu döviz cinsinden değerlendirenler iki aya yaklaşan yatay gidiş karşısında bir gün dövizin yeniden artış göstereceğini bekliyor.
Türk Lirası’nda duranlar aslında ne yapacağını pek bilemiyor. Bir yandan bankadan aldığı faize bakıyor, diğer yandan enflasyona; fena halde zararda olduğunu görüyor ama nereye gideceğine bir türlü karar veremiyor. Bir karara varabilenler bankadan uzaklaşıp başka araçlara yöneliyor. Bir kısmı altın alıyor, bir kısmı “Acaba döviz mi” diye düşünüyor, elinde yüklü miktarda parası olanlar ise gayrimenkulü tercih ediyor. Ama hala ne yapacağını bilemez şekilde TL’de duranlar hiç az değil.  
              
Kur korumalı mevduata geçen de var tabii ki; ama tutarı tam olarak bilemiyoruz. Bölük pörçük açıklamalar dışında ne Merkez Bankası'nın ne BDDK'nın web sayfalarında bu konuda veri yer alıyor. Bizde vade kavramı kısa olduğu ve kısa süreli alış satışlarda genellikle zarara uğranıldığı için hisse senedi piyasası hala pek cazip görünmüyor.

Teşbihte hata olmazmış. Tasarruflar kedi gibidir, öyle köşeye fazla sıkıştırmaya gelmez. Kediyi sıkıştırırsanız, bir bakarsınız hiç ummadığınız bir anda müthiş bir çeviklikle saldırıvermiş, baskı altında tuttuğunuzu zannederken kendine bir yol bulmuş ve oraya yönelmiş, fırlamış gidiyor.   Tasarruflar da bir süredir köşeye sıkıştırılmış kedi gibi. Şimdilik tutuyorsunuz tutmaya da bir süre sonra saldırı kaçınılmaz olacak. Su akacak, yolunu bulacak. Tasarruf sahibini hapsettiğiniz bent yıkılacak.  
      
Dikkat edin yay fazla gerilmeye başladı.
         
Yayı ne kadar gererseniz ok o ölçüde ileri fırlar."