Merkez Bankası'nın (TCMB) geçen hafta düzenlediği yılın ilk yatırımcı toplantısında, fiyat istikrarında ana unsurun liralaşma stratejisi olacağı mesajı verildi. Toplantıda yüzde 50'yi aşan ve yüzde 70'e doğru yükselmeye devam eden enflasyona rağmen düşük faiz politikasından vazgeçileceğine yönelik bir sinyal de verilmedi.

Kur korumalı mevduat (KKM) sisteminde bu hafta itibarıyla başlayan ilk dönüşlerin döviz talebine dönüşüp dönüşmeyeceği de önümüzdeki dönem piyasada takip edilmeye devam edilecek gelişmelerin başında yer alıyor.

TCMB daha önceki mesajlarında ilk geri dönüşlerin büyük ölçüde yenilendiğini belirtirken TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, "Firmaların, tercihlerini liralaşma politikamızla beraber KKM'de Türk Lirasından yana kullanacakları konusunda şüphemiz yok" dedi.

Dolar/Türk Lirası bu ay en yüksek 14.9950'yi test edip en düşük 14.53'e kadar geriledikten sonra bu sabah saat 08:55'te 14.8175/14.8255 seviyesinde işlem gördü.

Dolar/Türk Lirası, bu ay 14.9950 seviyesine kadar yükseldikten sonra Rusya'nın Ukrayna ile görüşmelerde "ilerleme" sağlandığına yönelik yaklaşık 2 hafta önce yapılan ilk açıklama ile yükseliş sona erdi ve kur 15'in altında daha stabil bir seyir izlemeye başladı.

İşlemciler, TCMB rezervlerinden devam eden döviz satışlarıyla kurun 15 seviyesini aşmadığını, daha sonra ise Rusya ve Ukrayna'nın görüşmelerde ilerleme beklentileri ile TCMB desteğinden bağımsız olarak kurun aşağı geldiğini söylediler.

FİNANS SEKTÖRÜNE KV %25'E ÇIKIYOR

Finans sektöründe kurumlar vergisinin yüzde 20'den yüzde 25'e çıkarılmasını da içeren torba yasa teklifi bu hafta TBMM'de görüşülmeye başlanacak.

Teklif ile bankalar, faktoring ve finansal kiralama şirkeTürk Lirasıeri, elektronik ödeme ve para kuruluşları, yetkili döviz müesseseleri, varlık yönetim şirkeTürk Lirasıeri, sermaye piyasası kurumları ile sigorta ve reasürans şirkeTürk Lirasıeri ile emeklilik şirkeTürk Lirasıerinde kurumlar vergisi yüzde 20'den yüzde 25'e çıkarılması öngörüldü. Bu kuruluşlar için kurumlar vergisi artışı 2022 için de geçerli olacak.

FED SONRASI TAHVİL FAİZLERİ YÜKSELİŞTE

Küresel tahvil getirilerinde ABD Merkez Bankası'nın faiz artışlarını hızlandırabileceği beklentileriyle yükselişler belirginleşmiş durumda. Türkiye'de de hem enflasyon tahminlerindeki bozulma hem de küresel faizlerdeki yükselişle tahvil getirileri yukarı yönlü seyir izliyor.

Gösterge 10 yıllık tahvilde bileşik getiri geçen hafta yüzde 28.57'ye kadar çıkarak tarihi rekora yükselip son işlemde haftayı yüzde 27.6 seviyesinde tamamladı.

Türkiye'nin 5 yıllık CDS'leri bu ay 700 baz puanı aşarak rekor seviyeye yükseldikten geçen hafta 100 baz puana yakın gerilemişti. CDS dün ise günü 586/596 baz puan seviyesinde tamamladı.