Banka, yaptığı bir çalışmada, en büyük üç ekonominin – ABD, Çin ve Euro Bölgesi – keskin bir şekilde yavaşladığını ve “gelecek yıl küresel ekonomiye orta düzeyde bir darbenin bile onu resesyona sokabileceğini” diye kaydetti.

‘EN SERT YAVAŞLAMA’

Raporda, küresel ekonominin 1970'ten bu yana yaşanan durgunluk sonrası toparlanmanın ardından şu anda en sert yavaşlamada olduğu ve tüketici güveninin daha önceki küresel durgunluklara kıyasla daha keskin bir şekilde düştüğü belirtildi.

Dünya Bankası Başkanı David Malpass, "Küresel büyüme keskin bir şekilde yavaşlıyor, daha fazla ülke resesyona girerken daha da yavaşlıyor" diyerek, bu eğilimlerin devam edeceği ve yükselen piyasalar ve gelişmekte olan ekonomiler için yıkıcı sonuçlar doğuracağı endişesini de sözlerine ekledi.

‘GELECEK YILA KADAR DEVAM EDEBİLİR’

Banka, küresel olarak devam etmekte olan faiz artışları ve ilgili politika eylemlerinin gelecek yıla kadar devam etmesinin muhtemel olduğunu, ancak enflasyonu Covid-19 pandemisinden önce görülen seviyelere geri getirmek için yeterli olmayabileceğini söyledi.

Arz kesintileri ve işgücü piyasası baskıları azalmadıkça, enerji hariç küresel çekirdek enflasyon oranı, 2023'te yaklaşık yüzde 5'te kalabilir ve bu, pandemi öncesi beş yıllık ortalamanın neredeyse iki katı olabilir. Enflasyonu düşürmek için merkez bankalarının, 2021 ortalamasında halihazırda görülen iki yüzdelik artışın üzerine, faiz oranlarını iki puan daha artırması gerekebileceği belirtildi.

‘DURUM DAHA DA KÖTÜLEŞEBİLİR’

Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Ayhan Köse, para ve maliye politikalarının yakın zamanda sıkılaştırılmasının enflasyonu düşürmeye yardımcı olacağını, ancak tedbirlerin son derece uyumlu doğasının durumu daha da kötüleştirebileceğini ve küresel büyümedeki yavaşlamayı hızlandırabileceğini söyledi.

Çalışma, merkez bankalarının politika kararlarını net bir şekilde ileterek küresel bir durgunluğu tetiklemeden enflasyonla mücadele edebileceğini, politika yapıcıların ise güvenilir orta vadeli mali planlar uygulamaya koyması ve savunmasız hanelere hedefli yardım sağlamaya devam etmesi gerektiğini öne sürdü. (Guardian)