Naci Ağbal liderliğindeki Merkez Bankası, "önden yüklemeli ve güçlü" olarak tanımladığı 200 baz artışla politika faizini %19'a çekerken karar metninde gerekirse ilave parasal sıkılaşma yapılacağına dair ifade de korunmuştu. 

Merkez Bankası sıkı para politikası duruşunu "kararlılıkla uzun bir müddet" sürdüreceğini de belirtti.

TCMB bugün miktar yöntemiyle %19 faizden repo ihalesi açarken sıkılaştırmayı bir diğer fonlama alanı olan döviz ve altın karşılığı TL sağladığı swap piyasalarına da yansıttı.

Döviz ve altın karşılığı TL swap piyasasında TL faiz oranı %bugün 17'ten %19'a yükseldi.

GENEL GÖRÜŞ: SIKILAŞTIRILACAK

Analistler faiz artışının Kasım ayında göreve getirilen TCMB Başkanı Naci Ağbal'ın önemli bir kredibilite testini daha atlatmış olduğunu da belirtiyorlar.

Goldman Sachs bu adım sonrasında yıl sonu politika faiz oranı beklentisini %17.5'ten %18'e yükseltirken dördüncü çeyreğe kadar herhangi bir indirim yapılmayacağını öngördü. 

Commerzbank'tan Tatha Ghose'da bu yıl için daha sıkı bir para politikası izleneceği tahmininde bulunurken yıl sonu faiz oranı beklentisini %15'ten %17'ye yükseltti ve TL'nin bir miktar daha kazanacağını öngördüklerini ifade etti.

Ghose müşterileri için yazdığı notta "Faizlerin beklenenden fazla artırılmasıyla büyük ihtimalle enflasyon hedefinde politik taleplere bakılmaksızın ne kadar ciddi olunduğu mesajı verilmek amaçlandı" dedi.
 
Türk Lirası dolar karşısında PPK kararı ardından %2 değer kazanırken dolar/TL bugün en son Mart başında görülen 7.25 lira seviyesine kadar geriledi.

Bankacılar, TCMB her ne kadar "ilave sıkılaşma" yapılabileceğini net şekilde ifade etse de %19 seviyesinin  politika faizini için yılın zirvesi olacağını, indirimlerin ise yılın son çeyreğinde başlayabileceğini öngörüyorlar.