Güney Asya ulusu, 1948'de Britanya'dan bağımsızlığını kazanmasından bu yana yaşadığı en zorlu dönemde rekor düzeyde enflasyon ve elektrik kesintilerinin yanı sıra ciddi gıda, yakıt ve diğer temel kıtlıklarla karşı karşıya.

Eğitim Bakanı Dinesh Gunawardena gazetecilere verdiği demeçte, Cumhurbaşkanı Gotabaya Rajapaksa ve ağabeyi Başbakan Mahinda Rajapaksa dışındaki kabinedeki 26 bakanın hepsinin gece geç saatlerde yaptığı toplantıda istifa mektupları sunduklarını söyledi. Hareket, cumhurbaşkanının Pazartesi günü yeni bir kabine atamasının önünü açıyor, ancak istifa edenlerden bazıları yeniden atanabilir.

Bir kalabalığın cumhurbaşkanının başkent Colombo'daki evine baskın yapmaya çalışmasının ardından ülke genelinde olağanüstü hal ilan edildi ve Pazartesi sabahına kadar ülke çapında sokağa çıkma yasağı uygulandı.

Daha önce, Sri Lanka'nın ana muhalefet ittifakı Samagi Jana Balawegaya (SJB), yoğunlaşan halk gösterilerini bastırmayı amaçlayan bir sosyal medya karartmasını kınadı ve hükümetin istifa etme zamanının geldiğini söyledi.

SOSYAL MEDYA KARARTMASI

İnternet servis sağlayıcılarına Facebook, WhatsApp, Twitter ve diğer bazı sosyal medya platformlarına erişimi engellemeleri emredildi, ancak kesinti Sri Lanka'nın başka yerlerinde birkaç küçük gösteriyi engellemedi. Polis, ülkenin diğer bölgelerindeki protestolar olaysız sona ermesine rağmen, merkezdeki Peradeniya kasabasında üniversite öğrencilerini dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı.

Özel medya kuruluşları, Sri Lanka'nın internet düzenleyicisi başkanının yasak kararının yürürlüğe girmesinden sonra istifa ettiğini bildirdi. Karartma, ülkenin İnsan Hakları Komisyonu’nun savunma bakanlığının sansür uygulama yetkisi olmadığına karar vermesinin ertesi günü iptal edildi.

İÇ ÇATLAKLAR

Artan protestolar, cumhurbaşkanının yeğeni Namal Rajapaksa'nın kısmi internet kesintisini kınamasıyla hükümet içinde çatlaklara yol açtı. Spor Bakanı Namal, "Sosyal medyanın engellenmesine asla göz yummayacağım" dedi. Rajapaksa ailesinin Maliye Bakanı Basil ve tarım yönetimini elinde tutan en büyük erkek kardeş Chamal ile birlikte daha sonra istifa eden üç üyesi arasındaydı. İktidarın küçük ortağı da bir hafta içinde iktidar koalisyonundan ayrılabileceğini ima etti. (Guardian)