MHP’li Manisa Büyükşehir Belediyesi, 2019 yılı Kasım ayında Soma ilçesinde kendi işletmesinde olan Soma Bölgesel Isıtma Sistemi’nden sıcak su kullandırdığı abonelere her ay TÜFE oranında zam yapma kararı aldı.

Alınan kararın hukuka aykırı olduğunu ve her faturalara yansıtılan yüzde 1,68 ile 2,30’luk zamların abonelerin cebini yakmaya başladığını belirten Somalı Avukat Sercan Okur, kararın iptali için 18 Şubat 2020 tarihinde Manisa 2. İdare Mahkemesi’ne dava açtı.

MAHKEME BELEDİYENİN  KARARINI ‘HUKUKA AYKIRI” BULDU

Somalı Avukat Sercan Okur’un iptal davası Manisa 2. İdare Mahkemesi tarafından 9 Şubat 2021 tarihinde sonuçlandı.

Manisa 2. İdare Mahkemesi verdiği kararda, Manisa Büyük Şehir Belediyesi’nin işletmesinde olan ‘Soma Bölgesel Isıtma Sistemleri’nin kamu hizmeti niteliğinde olduğu, belediyenin adil ve dengeli bir fiyat politikası belirlemesi gerektiği belirtilerek, “Bahse konu fiyat artışının hizmetin yürütülmesi açısından gerekli olduğu idarece yeterince ortaya konulmadığı, davalı idarenin maliyetlerin artışına gerekçe olarak sunduğu sebeplerin olağan giderler olup her dönemde mevcut olduğu, önceki yıllara ait zam oranları ile sistemin kamu hizmeti özelliği de göz önünde bulundurulmaksızın tesis edildiği, bu sebeple hukuka, hakkaniyete, külfetlerin adil dağıtılması ilkesine ve kamu yararına uygun bulunmadığı anlaşıldığından dava konusu 9/07/2019 tarih ve 2019/361 kararın eki tarifenin açıklama kısmının 8. Maddesinde yer alan ve 1 Kasım 2019’dan itibaren uygulanacağı belirtilen ‘…bu tarihten sonra her tahakkuk döneminde aylık TÜFE oranına göre düzenlenecek..’ ibaresinin hukuka uyarlık bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır. Açıklanana nedenlerle kararın iptaline…” şekilde karar verdi.

“KARAR 12 BİN ABONEYİ İLGİLENDİRİYOR”

Manisa Büyükşehir Belediyesi’ne açtığı davayı kazanan Avukat Sercan Okur, belediyenin TÜFE oranındaki her yaptığı zammın kamu hizmeti olmaktan çıkıp, ticari bir amaca dönmeye başladığını ve bu nedenle kararın iptali için dava açtığını dile getirdi.

Her ay Soma ilçesindeki abonelere yüzde 1,68 ile 2,30 oranında zam yapıldığını ifade eden avukat Okur, “Bu zamları yıl olarak değerlendirdiğimizde yüzde 15’e geliyor. Ayrıca Manisa Büyükşehir Belediyesi sıcak suyu aldıkları termik santralle sözleşme gereğince her yıl bir zam daha uygulanıyor. Bu zamda yüzde 25. Yılda yüzde 25 zam uygulanan sıcak suya birde TÜFE oranında zam yapmak, faturaların kabarık gelmesine neden oluyordu. Birçok vatandaşımız yaşadığımız bu zor dönemde faturalarını ödemekte zorlanıyordu. Manisa 2. İdare Mahkemesi’nin her ay yapılan otomatik zammı iptal etmesiyle birlikte ilçedeki 12 bin abonenin biraz rahat nefes alacağına inanıyorum.” diye konuştu.

Avukat Okur ayrıca, alınan karar ile birlikte Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin 2019 Kasım ayından bu zamana sıcak su kullanan abonelerden aldığı zamları geri iade etmesi gerektiğinin altını çizerek, zam ücretlerinin iadesi içinde önümüzdeki günlerde belediyeye başvuracaklarını söyledi.