CHP'nin Denizli Milletvekili ve İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, esnafların sorunlarını dinledi. Takı satışı yapan iş yeri sahibi esnafa Karaca, destek paketlerini sordu. İşlerinin her geçen gün daha da kötü gittiğini söyleyen esnaf, "Bir tanesinden bile faydalanmadık” şeklinde verdi.

1000 LİRADAN 3-4 LİRAYA DÜŞTÜ!

Başvuru şartlarıyla ilgili konuşan esnaf, "Başvurmak için götürü olması, iş borcu olmaması gerekiyormuş. Tamam da bu şartları sağlasam ben zaten neden para isteyeyim ki" diyerek 'detek paletinden' yararlanamadığını belirtti. Günlük cirosunun corona virüs pandemisinden öncesi yaklaşık 1000 Türk Lirası olduğunu söyleyen esnaf, bugünlerde 3- 4 liraya kadar düştüğünü ifade etti. 

Stopajların çok yüksek olduğundan dert yanan başka bir esnaf da, "Masraflarımız çok arttı, buna bir dur diyen yok" dedi. Salgın önce günlük cirosunun yaklaşık 1500 TL olduğunu dile getiren esnaf, şu anda günlük cirosunun 300 ile 500 liraya kadar düştüğünü söyledi.

"DÜZENLİ ÖDEYEMİYORUZ"

Dükkanının kirasını zor ödediğini belirten esnaf, "Bir ay ödüyoruz, bir ay ödeyemiyoruz. Şöyle yapsak nasıl olur diye rica ediyoruz. İşyeri sahibi de bir insan, o da geçimini ondan sağlıyor" dedi. Büyükşehir belediyelerinde kira desteğinin 750 TL olduğunu söyleyen CHP’li Karaca esnafa ne kadar kira ödediğini sordu. Esnaf ise, "Buranın kirası 3000 lira" cevabını verdi.

"KREDİ KARTLARIM BİTTİ, ARABAMI BİLE SATTIM"

Karaca, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘esnafın stopajı kaldırılmalı’ önerisini hatırlattı. Bir esnaf ise, "Şimdi biz öyle bir durumdayız ki bu durumda bunun kalkması lazım. Ben fedakarlık yapıyorum. Arabalarımı sattım, kredi kartlarım ağzına kadar dolu. Kredilerimi zamanında ödeyemiyorum. Ben fedakarlığımı yapıyorum ama devletin de yapması lazım. Bizim bu işi götürmemiz için bize destek vermesi lazım" şeklinde cevap verdi.

EVİNİ GEÇİNDİRMEK İÇİN NEYİ VAR NEYİ SATTI

Ailesini geçindirebilmek için 2 arabasını sattığını söyleyen esnaf, "Şu an bire düşürdüm. O da en alt segment bir araba. Devletimizden yardım bekliyoruz. Bu işin cezasının esnafa çıkarılmaması gerekiyor. Her yer açık. Kongreler açık. Neden sadece biz” diye sitem etti.