Türkiye’de vatandaşların her geçen gün alım gücü düşmeye devam ediyor. EBS Danışmanlık tarafından yapılan araştırmaya göre, Türkiye’de her yıl sıfır araç alan sayısı düşmeye devam ederken, 2020 yılında her bin kişiye 7,34 araba düştü fakat 2021’de bu rakam 6,76’ya geriledi. Sıfır araç alımlarındaki bu oran, Türkiye’nin Avrupa Birliği’nde Romanya ve Bulgaristan’ı geçerek 31 ülkede 29’uncu sırada olmasını sağladı.

Yaşanan ekonomik kriz ortamında, vatandaşların alım gücü her geçen gün azalmaya devam ediyor. EBS Danışmanlık tarafından yapılan araştırma ile vatandaşın sıfır araç alımında Avrupa Birliği ortalamasında 31 ülkeden 29’uncu sırada olduğunu gözler önüne serdi. Türkiye’de 2020 yılında her bin kişi 7,34 sıfır araç alabiliyorken, 2021 yılında bu rakam 6,76’ya düştü. Sıralamada Türkiye, sadece Romanya ve Bulgaristan’ı geçebildi.

'VATANDAŞIN ALIM GÜCÜNDEKİ DÜŞÜŞÜ GÖSTERMEK İSTEDİK'

EBS Danışmanlık tarafından yapılan araştırmayı gazetemize değerlendiren EBS Danışmanlık Genel Müdürü Erol Şahin, ağırlaşan ekonomik şartların vatandaşların alım gücünü her alanda etkilediğinin altını çizerek, “Ekonomik şartlar, vatandaşın alım gücünü aldı götürdü. Buna ek olarak ağır otomobil vergileri ile de vatandaş sıfır otomobil alamıyor. Araştırmamız ile vatandaşların alım gücündeki düşüşü göstermek istedik” ifadelerini kullandı


Erol Şahin

GEÇTİĞİMİZ İKİ ÜLKE 2’NCİ EL ARAÇ İTHALATI YAPABİLİYOR

Hazırladıkları tabloda 31 Avrupa ülkesinin var olduğunu belirten Şahin, Türkiye’nin listede 29’uncu sırada olduğunu belirterek, “Tabloda da görüldüğü gibi Romanya ve Bulgaristan harici geçebildiğimiz bir ülke yok. Bahsettiğimiz iki ülkede Avrupa Birliği üyesi ve bu iki ülke sıfır araç dışında 2’nci el araç ithalatı da yapabiliyor. Buna rağmen bu iki ülkede bulunan ikinci el araçlar bizim sıfır araçlarımıza eşdeğer araçlar” ifadelerini kullandı.

BİN KİŞİYE DÜŞEN ARAÇ SAYISI GEÇEN YILA GÖRE DÜŞTÜ

Milli gazetede yer alan habere göre; araştırmada 2020 yılına ilişkinde veriler bulunurken, Şahin, sıralama olarak Türkiye’nin yine sonlarda olduğunu belirterek, “Türkiye olarak sıfır araç alımında her bin kişiye düşen araç sayısına bakıldığında 2020 yılında 7,34 araç düşüyormuş. 2021 yılında ise bu rakam 0,58 düşerek 6,76 oranına gerilemiş. Geçmişteki oranımız yüksek görünse de Türkiye olarak yine son sıralardaydık” ifadelerini kullandı.

SIFIR ARAÇTA AVRUPA ORTALAMASI 22,5, TÜRKİYE İSE 6,76

2021 senesi baz alındığında, her bin kişiye düşen sıfır otomobil sayısının Avrupa ülkeleri arasında çok düşük olduğunun altını çizen Şahin, “31 ülkede 29’uncu sıradayız. Her bin kişiye 6,76 araç düşüyor. Avrupa ortalaması ise 22,5 adet. Araba sahipliği konusunda ise Türkiye’de her bin kişiye 161 araç düşerken bunların yüzde 55’i 10 yaş ve üzeri durumda” dedi.