Orta Afrika Cumhuriyeti başkanlığından yapılan açıklamada, milletvekillerinin oybirliğiyle Bitcoin'i yasallaştırmaya karar verdikleri belirtilerek, hamle, Orta Afrika Cumhuriyeti’ni "dünyanın en cesur ve en vizyoner ülkeleri arasına yerleştiriliyor" denildi. 

Uluslararası Para Fonu da dahil olmak üzere birçok ekonomist tarafından eleştirilen ve finansal istikrarsızlık riskini artırdığını söyleyen bir hareketle, El Salvador, Eylül 2021'de Bitcoin'i resmi para birimi olarak kabul eden ilk ülke oldu. 

Diğerleri, Bitcoin gibi kripto para birimlerinin suçluların kara para aklamalarını kolaylaştırabileceğine ve üretmek için çok fazla elektrik kullandıkları için çevreye zarar verdiğine dair korkuları artırdı.

HALKIN YÜZDE 4’ÜNÜN İNTERNETE ERİŞİMİ VAR

Orta Afrika Cumhuriyeti dünyanın en fakir ülkelerinden biri olmasına rağmen elmas, altın ve uranyum açısından zengin. WorldData web sitesine göre, herhangi bir kripto para birimini kullanmak için internete ihtiyaç var, ancak 2019'da Orta Afrika Cumhuriyeti’ndeki kişilerin sadece yüzde 4'ü internete erişebildi. Ülke şu anda Afrika'daki diğer eski Fransız kolonilerinin çoğuyla birlikte para birimi olarak Fransız destekli CFA frangı kullanıyor.

Ekonomist Yann Daworo, akıllı telefonlarla işlemler yapılabildiği ve Bitcoin'i başka herhangi bir para birimine dönüştürmenin kolay olduğu için hayatı kolaylaştıracağını söyleyerek, "İşadamları artık yurtdışında alışveriş yapmak için dolara veya başka bir para birimine çevrilmesi gereken CFA frangıyla dolaşmak zorunda kalmayacak" dedi.

Ancak bilgisayar bilimcisi Sydney Tickaya, kripto para biriminin benimsenmesinin "erken" ve "sorumsuz" olduğunu düşündüğünü söyledi. Tickaya, “Bitcoin tamamen internete bağlıyken, ülkede internet erişimi hala az gelişmiş durumda” dedi ve ülkenin güvenlik, eğitim ve içme suyuna erişim gibi daha acil sorunları olduğunu da sözlerine ekledi. (BBC)