Pandeminin ekonomik etkisi kendisi her alanda olduğu gibi hazır hiyim sektöründe de gösterdi. Fabrikaların sınırlı sayıda işçi çalıştırmak durumunda kalması, hammadde, boya ve işçilik maliyetlerinde artış yaşanması sektörde 'zammın' kapısını aralayacak.

ÜRETİCİ ZOR DURUMDA

Hammddede yüzde 50, boyada yüzde 20 ve işçilikte ise yüzde 22'lik artış üreticiyi zor duruma soktu.

MALİYETLER ARTTI

TOBB Konfeksiyon ve Hazırgiyim Sanayi Meclis Başkanı Şeref Fayat, 6 aylık süreç içerisinde polyester elyafın kilogram fiyatının yüzde 58 artarak 0.83 dolardan 1.31 dolara, pamuğun yüzde 40 artarak 10.5 liradan 14.75 liraya ve viskonun fiyatının ise yüzde 68 artışla 1.40 Euro’dan 2.35 Euro’ya yükseldiğine dikkat çekti.

Dünya'dan Yener Karadeniz'in haberine göre Fayat, sektörün kur ve hammadde konusunda kıskacın içinde olduğunu ve hammadde hem dolar hem de Türk Lirası olarak arttığını ifade ederek "Çin, Vietnam, Bangladeş gibi üreticiler ABD ve AB gibi büyük pazarlardaki açılmalara hazırlık yapmak için her yerden hammadde topluyorlar. Bunlar olurken biz de uyardık. Ocak ayında Türkiye ihracatında önemli bir artış yaşanmasının sebebi de bu. Hammadde ihracatına kısa süre kısıtlama yapılması gerektiğini belirttik. Hazır giyimci, işi açıldığı zaman ne yapacak? Bu açmaza işaret etmeye çalıştık. Bunun emareleri de şimdi hammadde bulamamak olarak görülüyor" diye konuştu.

YENİ SEZONDA ZAM KAPIDA

Yağmur Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Kaya ise yeni sezonda yüzde 30’ları aşan zam beklediklerini ifade ederek, "Yaz sezonunda nisan-mayıstan itibaren yüzde 30 hazır giyim enflasyonu bekleniyor. İplik fiyatları yüzde 40-45 yükseldi, boyada yüzde 20 arttı. Sektör çalışanlarının yüzde 80’i asgari ücretli. Asgari ücret de yüzde 22 yükseldi” diye konuştu.

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Öksüz de söz konusu gelişmelerin fiyatlara yansımasının kaçınılmaz olduğunu dile getirdi.