Kahveci, faizin yüzde 5'e düştüğü dönemlerde dahi ülkelerin Türkiye'ye yatırım yapmadığını belirtti.

İşte Kahveci'nin polemikhaber.com'a yaptığı çarpıcı açıklamalardan öne çıkanlar:

* Türkiye faiz ve döviz sarmalına girmiş durumda.Türkiye faize şu anda mahkum; Çünkü Kasada döviz yok.

* Kasadaki dövizi damat Berat Albayrak sattı. Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal da bu döviz satışındaydı. Ancak şimdi yoklar ortalıkta!

* Hatta yan kadrolar da dahil ama kimse hesap vermiyor kimse şey yapmıyor.

* Murat Uysal tabelayı sadece 10.25'te bırakmıştır ve faiz 15'e kadar arttı.

* Cumhurbaşkanı'nın 2013'ten beri bir faiz takıntısı var: Daha önce Mehmet Şimşek, Ali Babacan gibi ekonomi yönetimlerine karşı çıkıyordu.

* Türkiye'nin o dönemdeki faizlerine baktığım zaman; aşağı yukarı o dönemlerde 2012'lerde yüzde 8 seviyelerinde.

* Burada bile Cumhurbaşkanı, Ali Babacan ve Mehmet Şimşek'i faizcilikle suçluyordu. Hatta 2015'te bir konuşması var: Vatan satmak nasıl olur diye...

* O dönemde faiz, yüzde 8'in de altında. Bütçeden de faiz gideri 50 milyar lira. Buna rağmen Cumhurbaşkanı, vatan satmak olarak nitelendiriyor.

* Murat Çetinkaya, Cumhurbaşkanı tarafından göreve atandı ve bir gece aniden görevden alındı. Cumhurbaşkanı Murat Çetinkaya'nın görevden alınmasıyla ilgili, ''Laf dinlemiyordu'' dedi.

* Sonra Murat Uysal yine bir gece yarısı kararnameyle görevden alındı. O görevden almayla ilgili henüz bir gerekçe açıklanmadı. Ama biliyoruz ki 'Başkanlık Sistemi'yle birlikte Türkiye'de devlet kurumlarının bağımsızlığı ortadan kalktı.

* Yani Merkez Bankası, BDDK gibi kurumlar bağımsız değil artık. -Kağıt üzerinde bağımsız kurumlar.-

* Murat Uysal, faiz artırımına izin verilmediği için rahatsızdı. Ekim ayı toplantısından sonra zaten 6 Kasım'da da görevden alındı. 

* Murat Uysal faiz arttırması gerektiğini söylüyordu; yumurta fiyatları bile kurdan etkileniyordu...

* Gelişmekte olan ülkenin rezerv parası yoksa kur artışı onu daha fazla etkiler. Hatta kur artışı enflasyon artışıyla beraber, daha yüksek faiz artışını da beraberinde getirir.

* Ben burada şunu söylemeye çalışıyorum: Naci Ağbal'a yol gözüktü. 

* Naci Ağbal'ın da Lütfi Elvan'ın da günah keçisi olduğunu düşünüyorum.

* Bütün faiz sorumluluğu yüklenildi, yüksek faiz ekonomide durgunluğa yol açacak, iç talepte tüketimi azaltacak, kredili tüketimi bitirecek, şirketlerin maliyetleri artacak. Bazı şirketler iflas riskiyle hatta zincirleme iflas riskleri karşılaşacak.

* Cumhurbaşkanı, cumartesi günkü konuşmayla bütün günahları yükledi ve kendisini tertemiz kenara çekti. 

* Türkiye Odalar Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, faizle ilgili MB'yi değil, bankaları suçladı.

* Ekonomide vatandaşa, 'Bizim sorunumuz faiz' mesajı veriliyor. Bakın biz bu aldatmacaya gelmeyelim. Faizin yüzde beşe düştüğü dönemlerde dahi bu ülkede yatırım yaptı mı o iş dünyası?

* Türkiye ekonomisinin sorunu kötü yönetim, liyakatsizlik, adaletsizlik, hukuksuzluk, devletin, kurumların, kuralların çalışmamasıdır. 

* Fabrika kurulmuyor, fabrika kurulacak ki artan nüfusa her yıl bir milyon civarında nüfus geliyor; bunlara iş bulmak lazım. O iş için de fabrika yapılması lazım. 

* Sorun faiz değil. Sorun, kötü yönetim. Diplomasız kişinin yönettiği bankacılık sistemiyle beraber sorunu faizde aramak hangi zihniyetin ürünü?

* Türkiye'de 4 yıl önce dar tanımlı işsiz sayısı 6 milyondu, geniş tanımlı işsizlik ise 10 milyon işsiz; yüzde 30 işsizliktir. 

* Türkiye'nin meselesini faize kilitlemek, bunun arkasından kötü yönetimi aklamak veya gizlemek, liyakatsiz kadrolaşma...