Eylül ayında El Salvador, tüketicilerin doların yanı sıra tüm işlemlerde kripto para birimini kullanmasına izin veren ilk ülke oldu. Karar, yoksullaşmış Latin Amerika ülkesine istikrarsızlık ve enflasyon getireceğine dair korkular üzerine geniş çaplı protestolara yol açtı.

‘KREDİ VERMEYİZ’ TEHDİDİ

IMF, Başkan Nayib Bukele'yi kripto para biriminin ülkeye getirdiği riskler konusunda uyardı ve kurumdan kredi almanın zor olacağını vurguladı.B ir açıklamaya göre, yönetim kurulu yöneticileri şimdi  ‘yetkilileri Bitcoin'in yasal ihale statüsünü kaldırarak Bitcoin yasasının kapsamını daraltmaya’ çağırarak, "Bitcoin'in finansal istikrar, finansal bütünlük ve tüketicinin korunması üzerinde kullanımıyla ilgili büyük risklere" vurgu yaptılar.

İNSANLAR İKİYE BÖLÜNDÜ

El Salvador sanal para birimini yasallaştırdığında, hükümet yeni bir dijital cüzdan uygulaması yayınladı ve her vatandaşa 30 dolarlık Bitcoin verdi. Ülke genelinde 200'den fazla yeni bankamatik kuruldu. Önlemi ekonomik kalkınmayı ve istihdamı artırmanın bir yolu olarak sundu, ancak El Salvador bu hareketle ikiye bölündü.

Bu, mümkün olan her yerde işletmelerin artık dijital paraları ödeme olarak kabul etmek zorunda olduğu anlamına geliyor. Bitcoin tartışmalı bir para birimi çünkü değeri önemli ölçüde dalgalanabiliyor. geçen yıl boyunca önemli ölçüde arttı ve düştü. Bitcoin, Kasım ayındaki 67 bin 734 dolarlık rekora kıyasla değerinin yaklaşık yarısını kaybederek Salı günü yaklaşık 37 bin dolardan işlem gördü. (BBC)