Araştırmacılar, müşterilerin kahve, çay veya gazlı içecekler içtikten sonra dürtüsel satın almalara daha yatkın hale gelip gelmediğini değerlendirdi.

‘UYARILMAYI ARTTIRIYOR’

Journal of Marketing'de yayınlanan çalışma, alışverişten önce kafeinli bir içecek içmenin daha fazla harcamaya yol açtığını buldu. Kokular, dekor ürünleri ve masaj cihazları gibi ‘zevkine’ ve gereksiz görülebilecek ürün alma hissini arttırdığı bulundu.

Araştırmacılar kafeinin bu etkiye sahip olduğundan şüpheleniyorlar çünkü ürün özellikleri algısını geliştiren ve buna karşılık tereyağlı, tuzlu patlamış mısır, çikolata, şekerleme ve lüks tatiller gibi zevk özneleri için satın alma hevesini artıran uyarılmayı artırıyor.

‘KAFEİN FİNANSAL DURUMUNUZU BOZABİLİR’

Araştırmacılar, "Kafein grubunun, kafeinsiz veya su içenlere göre önemli ölçüde daha fazla para harcadığını ve daha fazla sayıda ürün aldığını bulduk" dedi ve tüketicileri kafeinin olumsuz finansal sonuçları olabileceği konusunda uyardılar: "Bu nedenle, dürtüsel harcamaları kontrol etmeye çalışan tüketiciler, alışveriş yapmadan önce kafeinli içecekler tüketmekten kaçınmalıdır." (Sky News)