Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) perşembe günü gerçekleştirdiği yatırımcı toplantılarında yapılan sunum yayımlandı. Sunumda enflasyon üzerindeki kur geçişkenliğine yönelik mesajlar öne çıktı. Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun yatırımcılarla ilk buluşmasında yapılan sunumda enflasyon, kur, eğer ihtiyaç olursa ek parasal sıkılaştırma başlıkları dikkat çekti. Toplantıda yapılan sunumun metni bankanın internet sitesinde yayımlandı. Banka tarafından yabancı yatırımcılara yapılan sunumda kur geçişkenliği olarak son dönemde oynaklıkların enflasyon görünümü açısından risk oluşturduğuna dikkat çekildi.

Sunumda kur kaynaklı birikimli etkilerin yılın ikinci yarısında dağılmasının beklendiği ifade edildi. Enflasyonla ilgili olarak artan ithalat fiyatlarına da dikkat çekilirken uluslararası emtia fiyatlarının üretici ve tüketici fiyatları üzerinde yukarı yönlü baskı yaratacağı ifade edildi. Sunumda enflasyonla ilgili analizde kredi büyümesine de işaret edildi. TCMB yatırımcı sunumunda sıkı finansal koşullar dolayısıyla yavaşlayan kredilerin yönünü yukarı çevirdiği belirtildi.

KAVCIOĞLU: ENFLASYONU YÜZDE 5 SEVİYESİNE İNDİRME HEDEFİNE SIKI SIKIYA BAĞLIYIZ

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun sunumda, “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanun’la belirlenmiş görev ve yetkiler çerçevesinde enflasyonda kalıcı düşüşü sağlama temel hedefi doğrultusunda para politikası araçlarını etkin bir şekilde kullanmaya devam edecektir” ifadesi kullandığı metinde yer aldı.

“Fiyat istikrarı şeklinde tanımlanmış ve Hükümetimizle birlikte belirlenmiş olan orta vadeli enflasyonu yüzde 5 seviyesine indirme hedefine sıkı sıkıya bağlıyız. Bu hedefe ulaşmak için para politikası araçlarını uygun bir şekilde kullanacağız” diyen Kavcıoğlu sunumda enflasyonla ilgili ise şu ifadeleri kullandı:

* Ocak Enflasyon Raporu’nda ortaya koyduğumuz orta vadeli çerçeveyle uyumlu şekilde 2023 yılında enflasyonu yüzde 5’e indirmek ve bu seviyeyi kalıcı kılmak konusunda kararlı olduğumuzun altını çizmek isterim. Hedeflediğimiz düşük enflasyon ortamının sürdürülebilir büyüme ve istihdam artışı için bir ön koşul olduğunun farkındayım. Kurumsallığımız, güçlü analiz kapasitemiz ve üzerimize düşen sorumluluğun bilinciyle, bu hedefe varmak için kararlı ve azimli bir tutum içerisinde olacağız.