Sosyal medya hesabı üzerinden bir video yayınlayan Demirtaş, politika faizi ile piyasa faizinin farklı şeyler olduğunu ifade ederken, "Politika faizi Merkez Bankası'nın bankalara verdiği para karşılığı aldığı faizdir. Yani teknik bir şeydir. Piyasaya etki etmesi mümkün değil. Politika faizi düşüyor ama bankaların vatandaştan aldığı faiz artıyor. Hani 'nas' vardı?"

Prof. Dr. Özgür Demirtaşın açıklamalarından satır başları söyle:

'DAHA NASIL ANLATAYIM?'

"Merkez Bankası faizini 19'dan 14'e indirince bireysel kredi faizleri artmış, şirketlerin yatırım kredi faizleri artmış, devletin TL borçlanma faizleri artmış, devletin dolarla borçlanma faizleri artmış. E hani Nas, hani? Hangisi günah... Ben bunu daha nasıl net bir şekilde anlatayım?"

'KANDIRILMAYA O KADAR MÜSAİTİZ Kİ...'

"Bizim ülkede o kadar fazla yalan yanlış haber, o kadar fazla itibar suikasti, o kadar fazla algı operasyonu, o kadar fazla olan şeyleri olmuyormuş gibi ve olmayan şeyleri oluyormuş gibi gösterme olayı var ki... Ve aynı zamanda o kadar fazla halkımızın finansal okur yazarlığı o kadar düşük ki, kandırılmaya o kadar müsaitler ki, kendime dedim ki 'Özgür üşenme kalk, bu videoyu çek. Yoruma girmeden, matematiksel gerçekleri tane tane anlat' dedim."

'BİRAZCIK AKLINIZ VARSA...'

"Ben istemez miyim yüzde  0 faiz? Birazcık aklı olan kişi çok düşük faiz ister" diyerek kendisine 'Yüksek faizi savunuyorsun' diyenlere sitemde bulundu.

'HANGİ FAİZE 'NAS' VAR?'

Yayınladığı videoda birçok faiz türü olduğundan da bahseden Demirtaş, "Faiz dinimiz tarafından yasaklanmış, buna bir itirazım yok. Ancak Kur'an'da bahsedilen faiz hangisi? Sizce piyasaya hiçbir etkisi olmayan teknik faiz (politika faizi) mi, yoksa halkın cebini doğrudan ilgilendiren piyasa faizi mi? 

'DAHA GÜNAHKARIZ'

"Politika faizi yüzde  19'dan 13'e indirildi ancak  bireysel faizler yüzde 18'den yüzde 26'lara yükseldi. 'Ne oldu arkadaşlar? Yani artmış, yani daha günahkarız. Şirketlerin kredi faizinin yüzde 20'den yüzde 30'lara çıktı. Devletin borçlanma oranınında da ciddi artış var." 

'FAİZ İNDİRİMİ KOCA BİR YALAN'

"Yani Merkez Bankası faizini yüzde 19'dan yüzde 14'e indirince bireysel kredi faizleri artmış, şirketlerin yatırım kredi faizleri artmış, devletin TL borçlanma faizleri artmış, devletin dolarla borçlanma faizleri artmış. E hani Nas? Hangisi daha günah? Bunu daha nasıl net bir şekilde anlatabilirim?"