ABD egemenliğine karşı mücadele veren Rusya ve Çin’den ‘yeni adil dünya düzeni’ çıkışı geldi.

'CİDDİ BİR DÖNEMDEN GEÇİYORUZ'

Çin'in doğusundaki Huangşan kentine giden Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, yeni bir dünya düzeni resmi çizerek dünyanın "uluslararası ilişkiler tarihinde çok ciddi bir dönemden geçtiğini" belirtti.

'ADİL, DEMOKRATİK BİR DÜNYA DÜZENİNE İLERLEYECEĞİZ'

Lavrov, Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi ile görüşmesi öncesinde Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın yayımladığı bir videoda Çin'e seslenerek, "Biz sizinle ve sempatizanlarımızla birlikte çok kutuplu, adil, demokratik bir dünya düzenine doğru ilerleyeceğiz" dedi.

'SINIRIMIZ YOK'

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Vang Wenbin de Çin lideri Şi Cinping ve Rusya lideri Vladimir Putin'in "iki ülke arasındaki iş birliğinin sınırının olmadığı" ifadesini yineleyerek "Barış için mücadelemizin sınırı yok, güvenliğin sürdürülmesinin sınırı yok, hegemonyaya karşı muhalefetimizin sınırı yok" diye konuştu.

ÇİN YAPTIRIM TARAFTARI DEĞİL

Çin, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı  işgal girişimini kınamayı reddetmiş ve giderek yalnızlaşan Rusya'ya bir çeşit diplomatik koruma sağlamıştı.

YARDIM ETMEYE GÖNÜLLÜ

ABD yetkilileri, Çin'in Rusya'ya askeri ve ekonomik yardım sağlamaya gönüllü olduğunun sinyalini vermekle suçluyor.

ABD Başkanı Joe Biden Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini Çin'in 1989 yılında Tiananmen Meydanı'ndaki protesto gösterilerini bastırmasıyla kıyaslamıştı.