Uluslararası standart Brent petrolü, bir yıldan uzun bir süredir ilk kez varil başına 70 doları aşarak varil başına 70,47 dolara yükseldi. Pandeminin başlamasıyla meydana gelen düşüşün ardından fiyatlar son birkaç ayda toparlandı.

MİSİLLEME GELDİ

Suudi petrol sahalarına yapılan saldırıların sıklığı ve hassasiyeti son haftalarda arttı, bu da Suudi Arabistan'ın hava savunması ve Yemen'de İran destekli isyancıların sınır ötesi harekatlarının artmasıyla ilgili endişeleri artırdı. Suudi liderliğindeki koalisyon, saldırılara
misilleme olarak Yemen başkentine ve diğer illere hava harekatı başlattı.

‘DÜNYAYI HEDEF ALIYOR’

Resmi Suudi Basın Ajansı, Enerji Bakanlığı'ndan isimsiz bir yetkilinin, denizden gelen bir drone’un Aramco'nun işlettiği liman olan Ras Tunura'daki bir petrol depolama sahasına çarptığını söylediğini aktardı. 

Enerji Bakanlığı, saldırılar sadece Suudi Arabistan'ı değil, aynı zamanda dünyaya enerji arzının güvenliğini ve istikrarını hedef alan bir "sabotaj eylemi" olarak kınadı.

YÜZDE 14 ARTMIŞTI

Suudi Arabistan'daki önemli petrol tesisleri 2019'da saldırıya uğradığında, küresel enerji fiyatları ertesi gün yüzde 14 arttı. Ancak bu önceki saldırı, günlük ihracatının yarısından fazlasını kesintiye uğratarak dünya ham petrol üretiminin yüzde 5'ini durdurmuştu.

6,3 MİLYON VARİL ARTACAK

Doğal kaynaklarla ilgili danışmanlık yapan Wood Mackenzie, petrol fiyatlarının Nisan ayında 70-75 dolar aralığında işlem göreceğini ve küresel talebin 2021'de bir önceki yıla göre günde 6,3 milyon varil artacağını tahmin ettiğini bildirdi.

(Polemikhaber)