Turizm Bakanlığı’nın verilerine göre; 2020 yılının ilk 9 ayında Türkiye'ye gelen ziyaretçi sayısı 11,9 milyon. Bu sayı 2019 yılında 51,7 milyondu.

Birgün'ün yaptığı habere göre; gelenlerin sayısının bir yılda yüzde 71,34 azaldığı görülüyor. Bu yılın ilk dört ayında yabancı turist sayısı sadece 3 milyon 480 bin oldu.

BORCU OLMAYAN OTEL SAHİBİ NEREDEYSE YOK

Sektörün şu anki kredi yükünün 6.5 milyar dolar olduğunu belirten Karcılıoğlu, “Borcu olmayan otel yok gibi bir şey. Bu borcun altında turizmciler olarak eziliyoruz. Sektör birtakım ötelemelerle aşırı derecede faiz artışını kabul ederek ayakta durmaya çalışıyor. Kriz yönetilemedi. Ülkenin turizmi bitirildi. Milyonlarca turist gelse bile yakın zamanda onlara hizmet verecek yatak da insan da bulamayacağız. Turizmci kredi borçlarından otellerini kapatmaya başladı" dedi.

Güney Ege Turistik Otelciler Birliği Başkanı Bülent Bülbüloğlu ise süreçten turizm sektörü ile ona bağlı 70 farklı iş kolunun etkilendiğini savundu. "Sektör 2019’da seyahat acentesi Thomas Cook’un da batmasıyla büyük bir darbe aldı. Ardından pandemi geldi" diyen Bülbüloğlu kentte yaşanan duruma ilişkin gözlemlerini şöyle aktardı: Turizm sektöründe çok sayıda çalışan işten çıkmaya zorlandı. İşinde uzmanlaşmış ve kalifiye personel bulmak zaten zordu, şimdi daha da zorlaştı. Sektörde çalışanların borçları çok fazla. Bundan dolayı en alttan en üste kadar herkes zor durumda.

Ağırlıklı olarak Almanya, İngiltere, Rusya ve Hollanda’dan turistleri ağırlayan Muğla'da bu ülkelerin uzun süre Türkiye'yi kırmızı listeye tutması krizi derinleştirdi. Kentte büyük otellerin yüzde 60’ının kapalı olduğu dile getiriliyor.

Covid-19 salgınıyla beraber hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağına dikkat çeken Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (BOYD) Başkanı Serdar Karcılıoğlu, “Uçak yolculukları, oteller, yiyecek içecek ve eğlence sektörü mekânları fiziksel ve hizmet yapılarını tamamen değiştirmeye mecbur kalacaklar” dedi. Karcılıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kültür ve Turizm Bakanlığımızın büyük bir inançla başlattığı ‘Güvenli Turizm Sertifikası’ Covid-19 riskine karşı gezginler tarafından yeterli görülmedi. 2020 sezonunda bu sertifikayı kapılarına asan otel yönetimleri, misafirlerin eleştirilerine maruz kaldı. Çünkü bu kriterler sahada uygulanılabilir değildi ve yetersizdi."