Ekonomist Mahfi Eğilmez, sosyal medya hesabında yaptığı bir paylaşımla Türkiye ekonomisini bekleyen tehlikelere dikkat çekti.

Eğilmez paylaşımında;

"Enflasyon yüzde 50, bankalar mevduat faizini yüzde 16'ya düşürüyor. Negatif reel faiz yüzde 34. Yanlışta ısrar ediyor ve insanları TL yerine dövize, altına ve aynı kapıya çıkan kur korumalı mevduata yöneltiyoruz. Bu gidiş, bu ortamda başımıza çok sorun açacak" dedi.

Blogunda yayınladığı makalesinde Rusya- Rusyagerilimine de değinen Eğilmez; "Küresel sistemde bir devlet bu üç tür savaşın hiçbirinde fiilen yer almasa bile savaş halinden etkileniyor. Bugün konu olan savaş türü şimdilik üçüncü grupta yer alan soğuk savaş türü. Bugünkü görünüm itibarıyla Ukrayna da ABD de NATO da, Rusya’nın Donetsk ve Luhansk’ı bağımsız devletler olarak tanımasına ve onlara destek olmak için oralara asker yollamasına askeri yoldan karşılık vermediler. Şu ana kadar ABD ve Avrupa birtakım hafif ambargo uygulamalarından söz ediyorlar. Rusya, Ukrayna’nın geri kalanı için de işgal girişiminde bulunursa ambargonun ağırlaşacağı ileri sürülüyor. ABD tarafı için pek bir şey söylenemez ama ambargo konusunda Avrupa’nın elinin çok güçlü olduğunu ileri sürmek pek mümkün değil. Avrupa’nın en önemli doğal gaz sağlayıcısı Rusya olduğu için onun da karşı ambargo olarak doğalgazı kesmesi söz konusu olabilir. Böyle bir durumda Rusya’nın doğalgazı satma olanağı azalacağından çok önemli bir gelir kaybıyla karşılaşması kaçınılmaz olacaktır. Bu görünüm zor bir denklemle karşı karşıya olacağımızı ve konunun çok uzayabileceğini gösteriyor. Türkiye, Rusya’nın Donetsk ve Luhansk cumhuriyetlerini tanıma kararını kabul edilmez bulduğunu ve reddettiğini açıkladı" dedi.

KARŞILIKLI AMBARGO UYGULANIRSA HERKES KAYBEDER

Eğilmez gerilimin daha da ileri bir boyuta taşınması ve karşılıklı ambargoların uygulanması ihtimalini de ele alarak; "Rusya, karşılıklı ekonomik ve ticari ilişkiler açısından Türkiye için en önemli ülkelerden birisi. O nedenle hafif ambargolu bir soğuk savaşın daha ciddi ambargolu bir soğuk savaşa ilerlemesi oldukça sıkıntılı sonuçlar yaratabilir. Kuşkusuz Rusya’nın zenginliği de büyük ölçüde sattığı doğalgaza bağlı. NATO ülkeleri Rusya’ya ambargo uyguladığında Rusya da doğalgazı keserek karşı ambargo uygularsa herkes kaybeder.  

Olayın soğuk savaştan çıkıp savaşa dönüşmesi hali ise tam anlamıyla bir faciaya yol açabilir. Çünkü her iki taraf nükleer güce sahip bulunuyor. Bu aşamada kim daha çok kaybeder diye bakarsak daha zengin olan batının daha çok kaybedecek şeyi olduğunu söyleyebiliriz. O nedenle kanımca bu mesele hafif ambargolu uzun bir soğuk savaşa dönüşerek devam edecek gibi görünüyor" ifadelerini kullandı.