Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nden Prof. Dr. Aziz Konukman,Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Ağbal’ın görevden alınması ve yerine Şahap Kavcıoğlu'nun getirilmesi ile birlikte ekonomideki gidişatı yorumladı.

ERDOĞAN'IN GÖRÜŞÜYLE HAREKET EDİLMEDİĞİ İÇİN...

Cumhuriyet'te yer alan habere göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 'faiz sebep, enflasyon sonuç' görüşünün uluslararası literatürde karşılığı olmadığını anımsatan Konukman, ancak bu görüşe uygun hareket edilmediği için TCMB başkanlarının değiştirildiğine vurgu yaptı. Ayrıca Ağbal’ın görevden alınmasında 128 milyar dolar konusunda hiçbir açıklama yapmamasının da etkili olduğunu söyleyen Konukman, iktidarın yeniden 'büyümenin birazcık kımıldadığı' günlere dönmek istediğini ifade etti.

"FAKİRLEŞMEYE NEDEN OLACAK"

"Bütün evlere ateş düşmüş olacak. İnanmadığımız, güvenmediğimiz resmi enflasyon bile katlanacak" diyen Konukman, bunun da "fakirleşmeye" neden olacağını kaydetti.        

İKTİDARDA ERKEN SEÇİM BEKLENTİSİ

Sürecin erken seçimi zorlayacağını savunan Konukman, "Çünkü bu yapının sürdürülebilme şansı yok. Faiz artıyor, başkanı değiştiriyorsunuz. Bir süre böyle gidiyor, sonra faizler yeniden yükseliyor. Bu nereye kadar sürdürülebilir? İktidar, ödemeler dengesinde kriz çıkmadan, ithalat-ihracatta sorun çıkmadan, ekonomi daha fazla dibe vurmadan erken seçimi düşünebilir" ifadelerini kullandı.