Milyonlarca emekli ve asgari ücretlinin merakla beklediği yeni yıl maaş zammı için tablo netleşiyor. Masadaki son rakamlar ortaya çıktı. İşte bütün ayrıntılar...

Enflasyonun artışı, milyonlarca çalışan ve emekli için maaş ve gelirlerin ne yönde değişeceği konusunda büyük bir beklenti oluşturuyor. Bu durum özellikle en düşük emekli maaşları ve çalışanların 2024 zamlarını merak konusu haline getiriyor.

Günboyu Gazetesi'nden Muharrem Kazer'in haberine göre Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş, bu konuda önemli açıklamalarda bulundu.

Ahmet Kurtuluş'un açıklamalarına göre, memur maaşları genellikle toplu sözleşmelerle belirleniyor ve enflasyon oranı artı 15 puanlık toplu sözleşme alacaklarını içeriyor. Şu anki hesaplamalara göre, yıl sonu enflasyonu yüzde 65 civarında olursa memurların alacağı zam oranı yüzde 50, yüzde 70 olursa yüzde 53'lere çıkacak.

Enflasyonun bu şekilde gerçekleşmesi durumunda, yılın ikinci altı ayı için yüzde 37-38 oranında enflasyon farkı verilebilir. Yüzde 70 enflasyon durumunda ise enflasyon farkı yüzde 42-43 bandında olacak.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

Ayrıca, en düşük emekli maaşının 7500 TL olduğunu belirten Kurtuluş, yıl sonu enflasyonunun yüzde 65 civarında olması ve ek olarak 7-8 puanlık bir refah payının eklenmesi durumunda bu maaşın 11 bin 250 TL'ye yükselebileceğini söyledi.

Asgari ücret beklentisi ise oldukça yüksek. Şu an 11 bin 402 TL olan asgari ücretin, yıl sonunda yüzde 42-43 oranında bir enflasyon farkı ile birlikte refah payı eklenmesi durumunda 17 bin 100 TL'ye kadar çıkabileceği öngörülüyor.

Bu açıklamaların yanı sıra Bakan Işıkhan'ın ‘Tek asgari ücret üzerinde çalışıyoruz’ açıklaması, hedeflenen enflasyon oranına bağlı olarak tek bir asgari ücret belirlenebileceğini gösteriyor. Bununla birlikte, ekonomik durum ve enflasyonla mücadelede işverenlerin de rolü büyük.

ASGARİ ÜCRETTEKİ SON BEKLENTİ NEDİR?

Asgari ücret de 11 bin 402 TL’den 17 bin 100 TL’ye yükseltilmiş olacaktır. Yıl sonu enflasyon farkını yüzde 42-43 bekliyoruz. Bundan önce hükümetin çalışanları enflasyonun altında ezdirmeyeceğiz taahhüdü vardı. Buna istinaden asgari ücretin bir refah payının da eklenmesiyle yüzde 50 artışla beraber 17 bin 100 TL’ye yükseltileceği kanaatindeyiz.

BAKAN VEDAT IŞIKHAN'DAN ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI

Evet, mümkün uzun yıllar biz bunu fiili olarak çalışma hayatında yaşadık. Son 2 seneyi çıkardığımızda çok uzunca müddet yılbaşında belirlenen bir asgari ücreti çalışanlar yıl sonuna kadar alıyordu.

Yüksek enflasyon dönemlerinde bunun çok uygulanması mümkün değildi. Dolayısıyla da son 2 senede asgari ücret yılda 2 kez belirlendi.

4 aylık fark belli oldu! Memur ve memur emeklileri ne kadar zam alacak? 4 aylık fark belli oldu! Memur ve memur emeklileri ne kadar zam alacak?

Hükümetin enflasyon hedefi 2024 yılı içinde yüzde 34 olarak belirlendi. Eğer bu hedef yakalanırsa asgari ücret tek seferde belirlenebilir.

Enflasyon hedeflerinin dışına çıkılırsa mutlaka temmuz döneminde ara zam gündeme gelecektir. Yılda tek asgari ücretin belirlenmesi enflasyonla mücadele ile doğru orantılıdır. Eğer başarılı olunursa tek bir asgari ücretle devam edilmesi söz konusu olacaktır.

Olumsuz ekonomik gelişmeler olursa ara zam gündeme gelecektir. İşverenlerin tek asgari ücret olması konusunda önemli talepleri olduğunu biliyoruz. İşverenler 2024 yılı bütçesini yaparken, işçilik kalemini belirli bir tutarda ve belirli oranda görmek istiyorlar. Enflasyonla yapılacak olan mücadelede işverenler de hükümetin yanında olacaktır.”