Sendikalar, emeklilik yaşının 62'den 64'e çıkarılması ve işçilerin tam emeklilik için katkı payı ödemeleri gereken yıl sayısının artırılması gibi önerilen değişiklikler konusunda ülkeyi durma noktasına getirme sözü verdi.

CFDT Sendikası Başkanı Laurent Berger, "Emeklilik reformuna karşı olan ülkenin tüm çalışanlarını, vatandaşlarını ve emeklilerini dışarı çıkıp toplu halde protesto etmeye çağırıyorum. Cumhurbaşkanı protestolara sağır kalamaz. Bugün çok büyük bir toplumsal hareket var ve buna siyasi bir karşılık verilmesi gerekecek" dedi.

POLİSTEN 1,4 MİLYON KİŞİLİK HAZIRLIK

Bugünden itibaren sendikalar, toplu taşıma araçlarında ülkenin bazı bölgelerini haftalarca felce uğratabilecek sürekli grevler konusunda uyarıda bulunuyor. Adının açıklanmaması koşuluyla AFP'ye konuşan bir kaynak, polisin bugün ülke çapında 260'tan fazla yerde 1,1 ila 1,4 milyon kişinin sokaklara çıkmasını beklediğini söyledi.

MACRON ‘ŞART’ DİYOR

Fransa lideri Macron, planı geçen yılki yeniden seçim kampanyasının merkezine koydu ve kabinesi, emeklilik sisteminin önümüzdeki yıllarda açık vermesini önlemek için değişikliklerin şart olduğunu söylüyor.

Hükümet, değişikliklerin Fransa'nın emeklilik sistemini 2030 yılına kadar açıktan çıkarmak için çok önemli olduğunu savundu. Öneriler, Fransa'yı çoğu emeklilik yaşı 65 veya daha yüksek olan Avrupalı komşularıyla aynı seviyeye getirecek.

Konuyla ilgili haftalar süren sessizliğin ardından Macron geçen ay gelecekteki emekli maaşlarını garanti altına almanın "mucizevi" bir çözümü olmadığını söyleyerek “Bu sistemi devam ettirmek istiyorsak daha çok çalışmamız gerekiyor” dedi.

Ancak sendikalar, önerilen önlemlerin adil olmadığını, yorucu işlerde çalışan ve kariyerlerine erken başlayan düşük vasıflı işçileri orantısız bir şekilde etkileyeceğini savunuyor.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER