Son bir yıldaki zamların ardından iftar sofralarındaki et yemeğinin maliyeti yüzde 200’e yakın arttı. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, bu yıl Ramazan ayının zamlarla geldiğini belirterek açıklamalarda bulundu.

Ağbaba, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) madde sepetinde 97.35 lira olarak belirtilen 1 kilogramlık et fiyatının bu yılın mart ayında 281 liraya kadar yükseldiğini belirterek, “İftar sofrasına bir kap et yemeği koymanın maliyeti geçen yıla göre yüzde 188 oranında arttı. Tavuk etinin fiyatı ise en az yüzde 82.93 oranında yükseldi” açıklamasını yaptı.

PİRİNÇ PİLAVININ MALİYETİNDE YÜZDE 215 ARTIŞ

Geçen yılın mart ayından bu yana bir kilogramlık pilavlık bulgurun fiyatının yüzde 327 oranında yükseldiğini belirten Ağbaba, bir kilogramlık pirinçte yüzde 215, bir kilogramlık nohutta yüzde 176, bir kilogramlık kuru fasulyede de yüzde 166 oranında artış olduğunu aktardı. Ağbaba, iftar sofrasında bu yıl pirinç pilavının maliyetinin yüzde 215 oranında artığını kaydetti.

BİR KG KURU SOĞAN 20 LİRAYA DAYANDI

Türkiye'de son yıllarda gelen zamların ardından kuru soğanın fiyatında da dikkat çekici bir değişim yaşandı. 2022 yılının Mart ayında bir kilogram kuru soğan 3.50 TL'den satışa sunuluyordu. Türkiye Ziraat Odaları Birliği, geçen yılki fiyat değişimlerini değerlendirdiği açıklamasında kuru soğanın ‘zam şampiyonu' olduğunu ifade etmişti. Bu yılın ocak ayına geldiğimizde de bir kliogram kuru soğanın fiyatı 13 lirayı aştı. Ramazan ayında ise bir kilogram kuru soğanın fiyatı 20 liraya dayandı.