CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) Projelerine ilişkin “Bunları milli bütçeden yapmaya kalksaydık şöyle bir faiz hesaplaması yapmaya kalkın bunun faizini bile ödeyemezsin” açıklamasına yanıt verdi.

'TAM BİR DEZENFORMASYON'

Altay, “Erdoğan ve Cumhur İttifakı, tükenmişlik içinde. Memuru, emekliyi, dul ve yetimi enflasyona ezdiren Erdoğan, dezenformasyon yaparak algı oluşturmaya çalışıyor. Dün çıkmış, ‘Milli bütçeden ortaya para koymadan yatırımları gerçekleştirdik. Eğer bunları milli bütçeden yapmaya kalksaydık, şöyle bir faiz hesaplaması yapmaya kalkın, bunun faizini bile ödeyemezsin’ diyor. Bu cümle, tam bir dezenformasyondur. Bunun da dezenformasyon bültenine alınması lazım. Çünkü cümlenin ikisi de gerçek durumla bağdaşmıyor." dedi.

'MİLLETİN CEBİNDEN ÖDENMİŞTİR'

Bir milli bütçeye konulan ve 2018-2022 döneminde bu projeler için firmalara ödenen para, 117 milyar 938 milyon liradır. Bu para, milletin cebinden ödenmiştir. Ayrıca, 2023-2025 dönemi için bütçeye yazılan miktar da 373,6 milyar liradır. Bu miktar da ödenmesi öngörülendir. Yani KÖİ projelerinin sadece 7 yıllık faturası 491,5 milyar liradır. Milletin cebinden milyarlar, garantili olarak yandaş firmalara akıtılıyor. ‘Faizini ödeyemezsin’ ifadesi, milletin haliyle ve aklıyla alay etmektir. Çünkü garantili sözleşmeler kapsamında yatırımların tüm giderleri ödeniyor, kredilerin faizleri de dahil. Tüm masrafların üzerine de şirketlere kâr garantisi var. Ayrıca AB ve ABD enflasyonu bile milletin cebinden şirketlere aktarılıyor. Faizin katmerlisi ödeniyor.

'ALDATMAYA ÇALIŞIYOR'

Erdoğan, dezenformasyon yaparak, enflasyona ezdirdiği milleti aldatmaya çalışıyor. Memur, emekli, dul ve yetimler, dar gelirliler iyileştirme beklerken Erdoğan, onların cebinden müteahhitlerin garantili kârlarını ödüyor. Millete de tersini söylüyor. Erdoğan, zengin yandaşlarını daha zengin yapmak için uğraşmayı bırak; asgari ücretliye, memura, emekliye ver. Zor durumda olan onlar. Memurun, emeklinin hakkını Beşli Çete’ye peşkeş çekip, bir de inkar ederek ‘Bütçeden para çıkmadı’ demek, tam bir aymazlık halidir.”