Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6'lık iki depremin ardından yıkım yaşanan bölgelerdeki enkaz kurtarma çalışmaları devam ederken bu yıkımlardan sorumlular hakkında da soruşturma ve tutuklamalar gerçekleşmeye başladı. Bunun üzerine Eski Cumhuriyet Savcısı Ali Özgündüz uyarılarda bulundu.

Soruşturmalarda dikkat edilmesi gerekenlere değinen Ali Özgündüz: "Tüm ağır hasarlı, hasarlı binalarda delil tespitlerinin yapılması lazım. Delillerin toplanması lazım, ileride açılacak davalara esas olmak üzere. Hak kaybına neden olmamak için bu delillerin eksiksiz, şu aşamada toplanması lazım. Öncelikle binanın enkazından örnekler alınması lazım. Beton karot yöntemiyle beton örnekleri, donatı demir örnekleri; kiriş, kolon ve perdelerde kullanılan malzemeye ilişkin örneklerin ayrı ayrı toplanması, bu binalara ilişkin imar, ruhsat, yapı denetim dosyalarının, beton laboratuvar test sonuçlarının tümünün incelenmesi ve sorumlular hakkında Cumhuriyet savcıları tarafından kamu davası açılması ve ayrıca ileride açılacak tazminat davalarını da konu olabilecek bu delillerin şu aşamada elde edilmesi, muhafaza altına alınması hayati derecede önem arz etmektedir”

'DELİL TOPLAMA İŞLEMİ YAPILMADAN ENKAZ KALDIRILMASIN'

"30 binin üzerinde can kaybına neden olan bu acı hepimizi derinden yaraladı. Ölenlere rahmet diliyorum. Kalanlara da sabır ve başsağlığı diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun" dileklerinde bulundu. 
Büyük Marmara depreminde savcı olarak görev yaptığını hatırlatan Özgündüz, "Ben, daha önce, 1999 depremi sırasında Cumhuriyet savcısı idim. Depremde İstanbul’da en çok etkilenen yer Avcılar’dı. Ben, o dönemde o bölgede yıkılan binalarla ilgili deprem soruşturmalarına bizzat katıldım. Yine bu konularla ilgili Küçükçekmece Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davaların duruşmalarına, duruşma savcısı olarak katıldım. Süreçte bizzat bulunduğum için o aşamadaki eksiklikleri de göz önüne alarak şu anda eksik kalmasın, sıcağı sıcağına deliller toplansın diyerek meslektaşlarım, savcı arkadaşlarımı da uyarma gereği duydum. Uyarımız da yerini buldu ki şu anda Bakanlığın, Cumhurbaşkanı Yardımcısı’nın (Fuat Oktay) açıklamasına göre enkazlarda delil toplama işlemi yapılmadan enkaz kaldırma işlemi de yapılmayacak.

'ÇOK YÖNLÜ SORUŞTURMA YAPILMASI LAZIM'

Cumhuriyet savcılarının resen soruşturma başlattığını belirten Özgündüz, “Enkazdan örnekler alınması lazım. Bu örnekler alınırken aynı zamanda yapı ruhsatlarının da elde olması lazım. Keza binanın yapı sırasında ruhsata, imara ait aykırılıklar varsa, buna göz yuman yerel yöneticiler varsa bu soruşturmaya dahil edilmesi lazım. Sadece müteahhidi değil, çok yönlü bir soruşturma yapılması lazım” diye konuştu.

'SORUMLULUK SADECE MÜTEAHHİTLERDE DEĞİL'

Delillerin bir an önce toplanması gerektiğini Özgündüz, “Şu aşamada bunları toplamazsanız, bunlar kaybolursa bunlara bir daha erişme hakkınız olamayacaktır maalesef” sözleriyle anlattı. Sorumluluğun sadece müteahhitlerde olmadığını belirten Özgündüz, “Çok yönlü olarak soruşturulması, hatta ve hatta imar affını çıkaran siyasilerin bile bu konuda gelip hesap vermesi, özellikle yerel yöneticilerin hesap vermesi, en az müteahhitlerin cezalandırılması kadar önemlidir diye düşünüyorum” dedi.