EPDK, 40 elektrik şirketine gerçek dışı bildirimler nedeniyle 11 milyar lira ceza kesti. Kesilen toplam cezanın yaklaşık yüzde 20’sinin halka açık olan Çan2 Termik Santrali'ne ve Odaş Elektrik’e ait olduğu öne sürüldü. 

Öte yandan Çan2 Termik Santral’e kesilen cezanın ise 2 milyar lira olduğu ve bu tutarın da şirketin geçen yılki cirosunun yüzde 50’sine denk geldiği iddia edildi.

YATIRIMCILAR YÖNETİCİLERİN CEZA ALMASINI İSTİYOR

Gerçek dışı beyanla cirosunu yükselten ve kısa sürede hisse fiyatlarında büyük artış gösteren bu iki şirketin küçük yatırımcılar üzerinde mağduriyete yol açtığı söyleniyor. Mağdur olan yatırımcılar bu usulsüzlüklere sebep olan yöneticilerin ceza almasını istiyor.

40 ŞİRKETE 11 MİLYAR LİRA CEZA

Ekonomimanset.com'un haberine göre, geçtiğimiz hafta elektrik piyasalarına EPDK'nin elektrik üretim şirketlerine kestiği cezalar damgasını vurdu.

EPDK, geçtiğimiz hafta sehven ya da kasıtlı olarak EPİAŞ’a yapılan gerçek dışı bildirimler sebebiyle 40 şirket hakkında idari soruşturma açılmasına ve 10 milyar 208 milyon 222 bin 680 liranın geri ödenmesine karar verdi. Faiziyle 11 milyar lirayı aşan bu miktarın, maliyet düşüşü olarak doğrudan tüketicilerin faturasına yansıtılacağı belirtildi.

Kesilen toplam cezanın yaklaşık yüzde 20’si halka açık olan 2 şirkete kesildi. EPDK’nin belirlediği tavan fiyat üzerinden ikili anlaşmalarla diğer kurumlara elektrik satan ve aradaki farkı devlete ödemeyerek, cirolarını şişiren bu şirketin hisse fiyatlarında da anormal hareketler oldu.

HİSSE FİYATLARINDA ANORMAL HAREKETLER

Bu şirketlerin elektriği EPDK’nin belirlediği tavan fiyatın yaklaşık iki katına satarken, devlete ödemeleri gereken farkı ise ödemediği söyleniyor. Böylece şirketin, bilançolarında haksız kazanç elde ettiği ve cirolarını şişirdiği, cirolarda sanal yükselişlere sebep olduğu ve hisse fiyatlarında da anormal hareketler olduğu iddia ediliyor.

Çan2 Termik Santrali’nin hisse fiyatı 3.5 liradan 140 liranın üzerine çıktı. Yanıltıcı beyanla ciroyu ve karı gerçek sanan, EPDK tarafından kesilecek cezadan haberi olmayan küçük yatırımcılar da bu şirketin hisselerine yatırım yaptı. Şirketlere kesilen cezadan sonra hisse fiyatları düştü, küçük yatırımcı mağdur oldu.