Erdoğan’ın talimatıyla 2 milyar 285 milyon lira harcanarak Kuzey Kıbrıs’a inşa edilen saray için bir ihale daha düzenlendi. Bu ihaleyle saraya 20,6 milyon lira daha harcanacağı açıklandı. Erdoğan, Kuzey Kıbrıs’ın Cumhurbaşkanlığı binasını gecekonduya benzeterek beğenmediğini belirmişti.

ERDOĞAN GECEKONDUYA BENZETMİŞTİ

Birgün Gazetesi'nden İsmail Arı’nın haberine göre, Erdoğan 2021’de Kıbrıs gezisi sırasında "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı'nın ne doğru dürüst bir Cumhurbaşkanlığı binası veya külliyesi var veyahut da ne doğru dürüst bir parlamento binası var… Biz bunu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne yakıştırmıyoruz. Aynı şekilde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki bina, malum İngilizlere ait bir gecekondu, onu da yakıştıramıyoruz" dedi.

Ardından TOKİ tarafından Kuzey Kıbrıs’a da 'saray' yapılması için çalışmalara başlandı. 7 Temmuz 2022 tarihinde kapalı kapılar ardında yapılan ihale, 2 milyar 285 milyon liraya Siyahkalem Mühendislik İnşaat’a verildi. İnşaat sürecinin 6 Aralık 2023’te biteceği açıklandı.

15 GÜN ÖNCE YENİ İHALE DÜZENLENDİ

Kamu İhale Bülteni’nde kısa bir süre önce Kuzey Kıbrıs’taki saray için bir ihale daha düzenlendiği açıklandı. 10 Mayıs 2023 tarihinde yine TOKİ tarafından "K.K.T.C. Cumhurbaşkanlığı, Cumhuriyet Meclisi, Millet Bahçesi, Cami ve Ek Tesisleri İnşaatı İle Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşlerinin İnşaat Aşaması ve İnşaat Sonrası Danışmanlık (Yapım işi kontrollüğü ve yapı denetimi) Hizmet Alımı İşi" adı altında bir ihale düzenlendi. İhale 20 milyon 624 bin liraya Beşer Mühendislik ve Müşavirlik Limited Şirketi’ne verildi.