İYİ Parti Tarım ve Kırsal Kalkınmadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ergin Kahveci, gübre fiyatlarındaki indirim haberlerinden ve fiyatlardaki son durumdan söz etti.  

'ZATEN FİYATLARIMIZ YÜKSEKTİ'

Kahveci, "Gübre fiyatlarında indirimden bahsedildi ve gübre fiyatlarında yüzde 5 ile 13 arasında indirim yapılacağı söylendi. Aynı şekilde kredilerle ilgili, tarımsal kredilerle ilgili bir açıklama yapıldı ama ben şimdi size gübre fiyatlarındaki durumu izah edeceğim. Tarım Kredi'de yüzde 5 ile 13 arasındaki indirime tabi tutulacağı söylenen gübre fiyatları zaten aralık ayı itibari ile diğer firma fiyatlarından yüzde 5 ile 15 arasında yüksek seyrediyordu. Mesela; Tarım Kredi'de 9 Aralık itibariyle 13 bin 500 lira olan üre gübresi, başka bir firmada 12 bin 400 lira seviyesinde, aynı şekilde 16 bin 700 lira seviyesinde olan dap gübresi de başka firmada 15 bin 100 lira seviyesindeydi. Yani Tarım Kredi fiyatları zaten standartların üzerindeydi. 

'TÜRKİYE'DE DE GÜBRE FİYATLARINI AŞAĞIYA ÇEKMESİNDEN KAYNAKLANAN...'

Peki dün, önceki gün itibari ile piyasa fiyatları ne oldu Tarım Kredi'de? Bir örnekten daha gidelim... Üre gübresi 12 bin 900 lira seviyesinde iken başka bir firmada bu fiyat 11 bin 500 lira seviyesinde, dap gübresi de 15 bin 760 liralık bir fiyat varken diğer firmalarda 15 bine kadar fiyat düşüyor. Yani buradaki konu indirimin uluslararası piyasalardan kaynaklanıyor olması... Yani indirimin kendi öz kaynaklarımızdan, kendi fedakarlığımızdan, çiftçimize bir katkı vermek üzerinden yapılmadığı, uluslararası piyasalardaki, küresel piyasalardaki gübre fiyatların düşmesine paralel olarak bütün firmaların, Türkiye'de de gübre fiyatlarını aşağıya çekmesinden kaynaklanan bir durum var. 

'LÜTUFMUŞ GİBİ SUNMAYA DEVAM EDİYORUZ'

Tarım Kredi'de en yüksek gübre fiyatı üzerinden buna eşlik ediyor ama biz bunu bir algı olarak başka türlü sunuyoruz. Mesela küresel fiyatlarda dap gübrede yüzde 6'ya yakın indirim var, 40 dolarlık bir indirim var. Yine üre gübrede 45 dolar bir indirim var. Kısacası yine 'mış' gibi yapmaya, yani dünya piyasalarında olan olayları Türkiye'de sanki bir nimetmiş gibi, lütufmuş gibi sunmaya devam ediyoruz." dedi.

Polemik Haber / Duygu Caferoğlu