Emeklilikte Yaşa Takılanlara (EYT) ilişkin düzenlemeleri kapsayan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi ve yasalaştı.  Genel Kurul'a katılan 5 partiden 395 milletvekilinin tümü teklifin kabulüne yönelik oy kullandı.

Teklifin yürürlüğe girmesinden sonra aylık bağlanması talebinde bulunanlardan yaşlılık veya emekli aylığı bağlanacak olanlar, söz konusu hükümlerde yaş dışındaki diğer şartları taşımaları halinde yaşlılık veya emekli aylığından yararlanabilecek.

Yasa, Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra yürülüğe girecek ve başvurular başlayacak.

4.8 milyon kişi ile borçlanma hakkı olanlarla birlikte yaklaşık 5 milyon vatandaş yasadan etkilenecek. Analizlere göre 2.25 kişi hemen ya da 2023 yılı içinde emekli olabilecek. Yeni düzenlemenin ilk yıl için bütçeye maliyetinin ise 194 milyon TL olması bekleniyor.

1999 yılında yaşaşan ekonomik krizi atlatmak için sosyal gğvenlik sisteminde yapılan değişikle emekli olmak için gereken şartlara yaş sınırı da eklenmişti. Meslek ve tabi olunan kanunlara göre emeklilik yaşı değişse de, SGK düzenlemelerine göre çoğunlukla  kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaşından önce emekli olunamıyor.  Ancak Eylül 1999 öncesi sigorta başlangıcı olanların emeklilik için yaş şartı bulunmuyordu.

EYT'DEN NE KADAR KİŞİ YARALANABİLECEK?

Yasa ile ilk etapra 2 milyon 250 bin kişinin faydalanması bekleniyor. Başvurular ise yasanın Resmi Gazete'de yayımlanmasından sonra başlayacak.

KİMLER DÜZENLEMENİN KAPSAMINA GİRİYOR?

EYT düzenlemesinin ardından 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olan kadınların 20, erkeklerin ise 25 yıllık sigortalılık dönemini tamamlaması gerekiyor.

Emekli olabilmek için işe başlama süresine göre 5 bin ile 5 bin 975 gün arasında değişen prim günü şartının da sağlanması gerekiyor.

BAŞVURULAR NE ZAMAN BAŞLAYACAK?
Başvurular yasanın Resmi Gazete'de yürürlüğe girmesiyle birlikte başlayacak. Koşulları sağlayanlar, süre sınırı olmadan, SGK ve e-Devlet'ten başvuru yapabilecek.