Andante Klasik Müzik Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Serhan Bali, dünyaca ünlü piyanist ve besteci Fazıl Say'ın dün yayınlanan '100. Yıl Marşı'na ilişkin eleştirilerde bulundu.

'YAPAY BİR İŞ'

Bali, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Cumhuriyetimizin 100. Yılı için bestelenmiş bir marşta bir kere bile “Türkiye”, “Cumhuriyet” sözcükleri geçmez mi? Şiir, Türkiye Cumhuriyetinin 100. Yıldönümünü anlamlandırmaktan o kadar uzak ki. Beste de neticede ısmarlama olunca ortaya yapay bir iş çıkmış. Kusura bakılmasın…" ifadelerini kullandı.

Bali, bir diğer paylaşımında ise şunları söyledi: "Birkaç kez daha dinledikten sonra: Ortaokullarda liselerde söylenebilecek bir marş olarak aslında fena değil, okuldayken bundan çok daha kötü marşlar söylemek zorunda kalmıştık. La la la la la falan o gençlik dinamizmini verebilecek cinsten. Ama bir ülkenin 100. Yıl Marşı olamaz."

FAZIL SAY'DAN BALİ'YE YANIT

Fazıl Say, Serhan Bali'nin eleştirilerine sosyal medya hesabından yanıt verdi.

"100. Yıl Marşı’na gösterdiğiniz büyük ilgiye içtenlikle teşekkür ediyorum" diyen Say, "Tüm emeği geçenlere tekrar teşekkür ediyorum. İşin aslı, biz besteciler tohumlar ekeriz. Eserlerimiz tohumlardır; Zamanla, fidan olur, çiçek olur, ağaç olur, orman olur. Zamanla.. Daha nice nice yüzyıllara. Şu sürekli tekrarlanan eleştiriye gelince; hatırlatmadır 'Türk’ ve ‘Türkiye’ kelimeleri resmi milli marşımız İstiklal Marşı’mızın okuduğumuz iki kıtasında da geçmemektedir" ifadelerini kullandı.

'100. YIL MARŞI'

Fazıl Say, Cumhuriyet'in 100. yılı için bestelediği "100. Yıl Marşı"nı dün yayınlanlamıştı.

Marşın sözleri şöyle:

"Ver ver ver ver 
Ver elini

Ver ver elini
Yıkalım karanlığı

Gel küçük sevinçler
duyalım kedere inat
Gökyüzünden sevgiden
söz edelim

Türküler söyleyelim
Aksın dolsun yüreğimize
Yarınların ışığı
Daha ne bekliyorsun

Ver ver ver ver ver elini

Göğün mavi şimşeği
Atamın gözlerinde

Toprak gülsün, gök tutuşsun
Güneş yansın, dönsün dünya

Daha daha, nice nice yüzyıllara

Dönsün dünya"