Mijatoviç, emeklilik düzenlemesine ilişkin protestoların koşullarını "endişe verici" olarak nitelendirdi ve "bazı göstericilerin ara sıra yaptığı şiddet eylemleri veya bir gösteri sırasında başkaları tarafından gerçekleştirilen diğer kınanması gereken eylemler, devlet görevlilerinin aşırı güç kullanmasını haklı çıkaramaz" dedi.

Polise karşı olanlar da dahil olmak üzere bazı "şiddet içeren olaylar" meydana gelse de, "barışçıl göstericileri toplanma özgürlüğü hakkından mahrum bırakmak için yeterli değil" ifadelerini kullandı ve Fransız makamlarının barışçıl protestocuları ve gazetecileri koruma yükümlülüğü olduğunu da ekledi. 

‘KRİZİ ÇÖZME ARACI OLARAK KULLANILAMAZ’

Mijatoviç, "Bir devlet, özellikle düzeni sağlamak için güç kullanma yetkisine sahip olsa da, bu tür bir kullanım yalnızca son çare olarak ve gereklilik ve orantılılık koşullarına sıkı sıkıya bağlı kalarak yapılmalıdır. Şiddet, nereden gelirse gelsin, hiçbir şekilde toplumsal ve/veya siyasi bir krizi çözme aracı olarak kullanılamaz" şeklinde konuştu. 

Macron’un meclisi devre dışı bırakarak emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkarmasının ardından emeklilik reformuna karşı protestolar perşembe günü Fransa genelinde bir milyondan fazla insanı çekti. 

İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, geçtiğimiz gün yaklaşık 450 polis memuru ve jandarmanın yaralandığını ve isyancıların sokaklarda 900'den fazla ateş yaktığını söyleyerek şiddetten "aşırı sol" grupları ve "kara blok" anarşistlerini sorumlu tuttu.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER