Futbolda tenolojinin kullanımı, bazı avantajlar sunsa da bazı sorunlara da neden oldu. Özellikle yarı otomatik ofsayt sistemi, insan gözüyle zor fark edilen milimetrik farkları bile ortaya çıkarabiliyor.Tartışma yaratan durumun, kuralda yapılacak bir değişiklikle ortadan kaldırılması hedefleniyor.

FIFA Futbol Gelişim Sorumlusu Arsene Wenger tarafından ortaya atılan devrim niteliğindeki yeniliğin, yeni bir ofsayt kuralı olarak uygulanması için önemli adımlar atılmaya başlandı.

Son zamanlarda, en ilerideki hücum oyuncusunun rakibinin önünde sadece tüm vücuduyla olması durumunda ofsayt çalınacak yeni bir uygulama, İtalya'daki U18 maçlarında denendi ve olumlu sonuçlar elde edildiği belirlendi. Bu gelişme üzerine, IFAB (Uluslararası Futbol Birliği Kurulu), uygulamada yeni bir aşamaya geçilmesi ve daha detaylı araştırmalara başlanması kararı aldı.

Futbolda Devrim 2

YARI YARIYA AZALTACAK

Yapılan araştırmalara göre, yeni kuralın mevcut ofsayt kararlarının sayısını yarı yarıya azaltabileceği ortaya çıktı. Bu gelişmenin futbolda gol sayılarını artırabileceği ve gelecek sezon kural kitapçığına dahil edilmesi beklentisi oluştu.

MEVCUT KURAL

Mevcut ofsayt kuralına göre, hücum eden takımın en ileri oyuncusu, kaleye, rakip savunmanın son adamından daha yakın olamaz. Bu, savunmacıyla aynı hizada olsa bile, hücum oyuncusunun kolu, bacağı, kafası veya omuzu daha ilerideyse, yarı otomatik ofsayt sistemi tarafından ofsayt olarak değerlendirilir.

TFF'den erken seçim tepkilerinin ardından açıklama TFF'den erken seçim tepkilerinin ardından açıklama

Ancak, yeni kurala göre, hücum oyuncusunun küçük bir kısmı bile rakip savunmayla aynı hizada olduğunda ofsayt kararı verilmeyecek. Yarı otomatik sistem de bundan böyle bu ilkeyi dikkate alarak çalışacak.

Futbolda Devrim 3