Bu dönemde boru hatlarıyla yapılan doğalgaz ithalatı yüzde 24,6 azalırken, LNG ithalatı yüzde 81 yükseldi. Toplam doğalgaz ithalatı ise aralıkta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,2 azalarak 6 milyar 184 milyon metreküp oldu.

Aralıkta en fazla doğalgaz ithalatı 2 milyar 66 milyon metreküple Rusya’dan yapılırken, bu ülkeyi 1 milyar 53 milyon metreküple ABD, 855 milyon metreküple İran takip etti.

Bu dönemde Rusya’dan yapılan ithalat yüzde 30 azaldı, ABD ve İran’dan yapılan ithalat sırasıyla yüzde 92,6 ve yüzde 4,5 artış gösterdi.

Doğalgaz ithalatındaki düşüşte küresel gaz arzındaki aksaklıklar ve rekor fiyatlar etkili oldu.

Ocakta İran’dan gelen gaz akışının kesilmesinin ardından açıklama yapan GazDay Enerji Genel Müdürü Mehmet Doğan, asıl sorunun İran değil, arz güvenliğinin sağlanamaması olduğunu söyleyerek “Depolardaki gazlar yazın bitti. Gaz fiyatları yaz aylarında çok arttığı için yüksek fiyattan gaz almamak adına depolardaki gazlar tüketildi” ifadelerini kullanmıştı.

ELEKTRİK ÜRETİMİ AMAÇLI TÜKETİM YÜZDE 8 AZALDI

Söz konusu dönemde Türkiye’de doğalgaz tüketimi yüzde 2,1 arttı ve 6 milyar 213 milyon metreküp oldu.

Organize sanayi bölgelerinin doğalgaz tüketimi yüzde 15,8 artışla 432,5 milyon metreküpe yükseldi.

Elektrik santrallarında doğalgaz tüketimi yüzde 8 düşüşle 1 milyar 429 milyon metreküpe geriledi. Öte yandan, 2020’nin son çeyreğinden beri devam eden kuraklık nedeniyle hidroelektrik santrallarından sağlanan elektrik üretimindeki düşüş, ağırlıklı olarak doğalgaz santrallarıyla ikame edilmesine rağmen santralların gaz tüketimi uzun sürenin ardından azalmaya başladı.

Geçen yıl aralıkta konutlardaki doğalgaz tüketimi ise yüzde 2,7 azalarak 2 milyar 258 milyon metreküp olarak kayıtlara geçti.

DOĞALGAZ STOK MİKTARI DÜŞTÜ

Türkiye’de doğalgaz stok miktarı Aralık 2021’de bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 32,9 azalışla 1 milyar 914 milyon metreküp oldu.

Doğalgaz stokunun yüzde 86,1’ini 1 milyar 648 milyon metreküple yer altı depolama tesisleri, yüzde 13,9’unu 265,9 milyon metreküple LNG terminalleri oluşturdu.

Bu dönemde yer altı depolama ve LNG terminallerindeki stok miktarı sırasıyla yüzde 32,7 ve 34,2 geriledi.(BirGün)