Tarihçi, yazar Murad Uçaner, “Restorasyon adı altında yapılan çalışmalarda buraya sonradan eklenen, yerleştirilen unsurların tamamen yıkıldığını görüyoruz” dedi.

T24’den Cihat Öztürk’ün haberinde tarihçi yazar Murad Uçaner, Antep Kalesi'nin restorasyonu 12 yıl önce başlandığını belirterek, bu restorasyonun depreme kadar tam anlamıyla tamamlanmadığını söyledi.

KALENİN ORJİNAL DOKUSUNA ZARAR VERİLDİ

Restorasyonun yapılma usulünü doğru bulmadığını aktaran Uçaner, "Restorasyon mantığını gerçek anlamda yapılan bir restorasyon olarak göremedik. İlk etapta 8-10 tane müteahhit firmanın değişimini gördük. Restorasyon çalışması adı altında kalenin orijinal dokusuna ve estetiğine zarar verildi. Görünen kısımlarına baktığımızda ise restorasyon adı altında yapılan çalışmalarda buraya sonradan eklenen, yerleştirilen unsurların tamamen yıkıldığını görüyoruz. Restorasyon başladığında bunun bilimsel bir zeminde ilerlemesi konusunda sadece ben değil kentteki Mimarlar Odası da dahil başka restoratör arkadaşlar da uyarılarda bulunmasına rağmen yanlış şekilde yapıldı. İşin acı tarafı milyonlarca lira paranın da boşa gittiğini görüyoruz” dedi.

RESTORASYONA 35-40 MİLYON HARCANMIŞ

Kalanin sadece restorasyon uygulanan bölgelerinin yıkıldığını belirten Uçaner, "Bugüne kadar yapılan restorasyonda 35-40 milyon liralık bir harcamadan bahsediliyor. Bu para nereye gitti, nasıl harcandı, kimler bu paranın boşa harcanmasına göz yumdu bunların irdelenmesi gerekiyor. Geçmişte yapılan hataları eleştirmek gayet kolay ama daha önemlisi bu felaket veya benzeri olaylar yaşansa da yaşanmasa da gelecekte yapılacak restorasyon çalışmalarının daha denetimli ve bilimsel metotlara uygun yapılmasıdır. Antep Kalesi ne kadar büyük hasar gördü, depremden ne kadar etkilendi, temel yapıda oluşan bozukluklar ne durumda, hepsi tespit edilerek bu işin sorumluluğunu yerelde restorasyon yapan firmalara vermektense UNESCO’dan dahi fikir alarak uluslararası denetime açık bir restorasyon uygulaması yapılmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
(KAYNAK)