Petrol devinin lideri, 2018'de Suudi Arabistan’la ABD ilişkilerini krize uğratan Cemal Kaşıkçı cinayetinin ardından dünya sahnesine geri döndü. Prens, ABD'nin enerji politikasına ve Rusya'yı yalnızlaştırmak için Washington'dan gelen baskı karşısında meydan okudu.

Arap dünyasının gelecek vadeden lideri olarak güç gösterisi yapan Prens Muhammed, Başkan Xi Jinping'in yarın başlaması beklenen ziyaretinin yanı sıra, Çin-Arap zirvesi için Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dan liderlerle bir araya getirecek.

‘İNADINA YAPMIYOR’

Analistler, ABD'nin güvenlikleri için ona güvenen Körfez ülkeleri için tercih edilen ortak olmaya devam etmesine rağmen, Riyad'ın ulusal ekonomik dönüşümüne hizmet eden bir dış politika çizdiğini söylüyor. Eurasia Group’tan Ayham Kamel, "Çin ile ilişkilerin genişletilmesinin geri tepme ve ABD-Suudi ilişkilerinde daha fazla bölünmeye yol açma riski kesinlikle var. Ancak Prens, kesinlikle bunu inadına yapmıyor" dedi. 

KRİTİK ZAMANLAMA

Xi Jinping'in ziyareti, ABD ve Suudi Arabistan ilişkilerinin en düşük seviyede olduğu, belirsizliğin küresel enerji piyasalarına baskı yaptığı, batının Rus petrolüne tavan fiyat uyguladığı ve Washington'ın Çin'in Ortadoğu'daki artan nüfuzunu ihtiyatla izlediği bir zamana denk geliyor.

Prens, ABD'nin Riyad'ın insan hakları siciline yönelik eleştirisinden rahatsız olduğunun bir işareti olarak mart ayında The Atlantic dergisine, Biden'ın Amerika'nın çıkarlarına odaklanması gerektiğini söyleyerek, ABD Başkanı Joe Biden'ın kendisi hakkındaki şeyleri nasıl gördüğünü umursamadığını söylemişti. 

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER