Türkiye'ye karşı uygulayacağı politikalarda eski başkan Trump’a nazaran daha sert olması beklenen Biden, ABD'nin Orta Doğu politikasını yönetmek için eski IŞİD elçisini seçti.

Yeni başkan Joe Biden'in, Beyaz Saray'ın Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki ABD politikasını yönetmesi için IŞİD’in eski elçisi Brett McGurk'u seçmesi bekleniyor. 

McGurk’un Ulusal Güvenlik Konseyi’nin Ortadoğu ve Kuzey Afrika’dan sorumlu kıdemli müdür olarak seçilmesi ilk olarak The New York Times ve CNN tarafından bildirildi ve eski bir ABD yetkilisi tarafından Al-Monitor’a doğrulandı.

TÜRKİYE’YE GÜÇLÜ BİR SİNYAL VERİLİYOR

McGurk daha önce Irak ve Suriye'de IŞİD'i yok etmek için ABD liderliğindeki çok uluslu askeri koalisyonun oluşumunu denetlemişti. 2015 yılında o zamanki Başkan Barack Obama tarafından bu pozisyona atandı ve Başkan Donald Trump'ın Aralık 2018'de ABD güçlerini Suriye'den çekme emrinin ardından verdiği istifaya kadar görevde kaldı. 

Beklenen atanma, Türkiye'ye büyük olasılıkla güçlü bir sinyal gönderecek ve Biden yönetiminin NATO müttefiki ile ilişkileri daha da karmaşıklaştıracak.

YPG’Yİ SİLAHLANDIRAN ADAM

McGurk, bazı üst düzey Türk yetkililer tarafından IŞİD'e karşı mücadelede Suriye Halk Koruma Birimlerini (YPG) silahlandırma politikasının yüzü olarak görüldü. 

YPG'nin, 1984'ten beri Türkiye hükümetine karşı ayaklanma başlatan PKK ile bağları var. Eski elçi, Trump'ın ABD güçlerini Suriye'den çekmesi yönündeki emirlerinden memnun kalmadı ve Türkiye’nin YPG’ye yönelik askeri harekatını eleştirdi.

TÜRKİYE VE RUSYA’YA KARŞI DAHA SERT DURUŞ SERGİLENECEK

Seçimler, Biden'in Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e karşı Trump'tan daha sert bir duruş sergilemek istediğini, İran politikasını yaptırımlar ve askeri güç yerine diplomasi ile yönetmeyi planladığını gösteriyor.

(Al-Monitor)
Çeviri: İsmail Cömert