CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, 2020 yılında Covid-19 salgınıyla birlikte Türkiye'de bir büyük bir adaletsizlik yaşandığı belirterek geçen yıl ülke genelinde yaşanan hukuk dışı uygulamaları raporlaştırdı.

Erkek şu tespitlerde bulundu: 

İlan yasakları: Cumhuriyet, Sözcü, Birgün, Korkusuz ve Evrensel gazeteleri, Basın İlan Kurumu tarafından verilen ilanların kesilmesi cezalarıyla ekonomik açıdan zor durumda bırakıldı ve adeta onlara 'gerçeği yazma' denildi.

RTÜK cezaları: 2020 yılı boyunca yalnızca 400 bin lira para cezası kesilirken iktidarın eleştirildiği kanallarda bunun 25 katına denk düşen 10 milyon liralık ceza kesildi. Halk Tv ve Tele 1 ekranlarının uzun süre karartılması, 2020'nin bu alandaki karanlığını yansıttı.

Gazetecilere davalar: Gazetecilik yaptıkları için ve yalnızca haberleriyle çok sayıda gazeteci cezaevine atıldı. Gazeteciler askeri ve siyasi casuslukla suçlandı. Ömrünü FETÖ'yle mücadeleyle geçirmiş Sözcü ve Cumhuriyet gazetelerinin yazarları ve yöneticileri kumpas davalarıyla yargılandı.

CHP'nin yayınları toplatıldı: CHP'nin ''21 soruda FETÖ'nün Siyasi Ayağı'' ''Arpalık Aile Şirketi'', ve ''10 Maddede Kredi Tazminatında Fon Aldatmacası'' yayınlarına basım, dağıtım ve yayın yasağı getirildi. Yalova Gençlik Kolları üyelerimiz hakkında ''15 Temmuz'dan Sonra AKP, FETÖ'ye Selam OHAL'e Devam'' adlı kitapçığı dağıttıkları için dava açıldı.

Cumhurbaşkanı hakaret suçlamaları: AKP Genel Başkanı'na hakaret iddiasıyla 10 binlerce yurttaş yargıladı. Partili cumhurbaşkanına yönelik yapılan her eleştiri hakaret sayıldı. 

Pandemi yasakları gerekçe oldu: Türkiye'nin dört bir yanından önlem alınması koşuluyla kutlanmak istenen milli bayramlar, iktidar tarafından pandemi gerekçesiyle engellendi. Yine haklarını savunmak için yürüyüş yapan madenciler, baro başkanları, STK ve çeşitli sendika temsilcilerine aynı gerekçelerleyasak getirildi. Ancak AKP'nin siyasi faaliyetleri ve kalabalık mitingleri engellenmedi.

Örtülü af, eşitliği ihlal etti: İnfaz düzenlemesi adı altında getirilen teklifle koşullu salıverme ve denetimli serbestlik sürelerinde de değişikliğe gidildi. Kabul edilen teklif, örtülü bir af düzenlemesi niteliğinde olurken şiddet içermeyen eylemler kapsam dışı tutularak eşitliğe aykırı bir düzenleme yapıldı. 

Barolara bölme, STK'lere kayyum: Bağımsız ve tarafsız yargıyı yok eden, baroları siyasallaştırıp bölen ve Barolar Birliği delege sistemleri temsilde adalete aykırı biçimde değiştiren yasa kabul edildi. Dernek ve STK'ların başına kayyum atanmasına olanak veren sivil toplum üzerindeki vesayeti ağırlaştıran teklif de hayata geçti. 

Berberoğlu hukuksuzluk: CHP Milletvekili Enis Berberoğlu hakkında oy birliğiyle aldığı karara karşı hak ihlalleri devam etti. İlk derece mahkemesi tarafından AYM kararı uygulandı ve yeniden yargılama başladı. Seçilmiş bir milletvekili olarak mecliste görevini yapamadı.

İstanbul Sözleşmesi tartışıldı: İstanbul Sözleşmesi tartışmayı açarak zayıflatan AKP döneminde kadına şiddet, kadın cinayetleri, sürekli artış gösterdi. 2020 yılında en az 300 kadın katledildi.