Ağustos 2020'de Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita'nın devrilmesinin ardından Mali'nin demokrasiye dönüşü, 13 ayda ikisi Mali'de olmak üzere dört darbe yaşayan bir bölgede yakından izleniyor.

YAPTIRIMLAR YOLDA

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu'nun (ECOWAS) baskısı altında, Mali'nin yeni askeri liderleri, 27 Şubat 2022'de cumhurbaşkanlığı ve yasama seçimleriyle sonuçlanacak 18 aylık bir geçişi kabul etti. Ancak Mali'nin geçici başbakanı Choguel Maiga, Radio France International ve France24 ile yaptığı röportajda, tarihin "iki hafta, iki ay, birkaç ay" ertelenebileceğini söyledi.

Maiga, "Seçim takvimi, oraya ulaşmak için hangi pratik adımların atılması gerektiğini sormadan ECOWAS'ın gereksinimlerine dayanıyordu. Bizim için esas olan, 27 Şubat'a bağlı kalmaktan çok, çekişmesiz seçimler yapmaktır" dedi ve nihai tarihin Ekim ayı sonunda belirleneceğini söyledi.

ECOWAS erteleme kararına henüz yanıt vermedi. Geçen ay topluluk, Mali seçimlerine hazırlık yapan herkese mal varlıklarının dondurulması da dahil olmak üzere yaptırımlar uygulayacağını söyledi.

FRANSIZ BAKANIN ‘AKLINDA’

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Birleşmiş Milletler'de yaptığı açıklamada, Fransız askerinin Sahel'deki terörle mücadele çabalarının "siyasi istikrar ve demokratik sürece saygı olmadan sürdürülebilir olmadığını" söyledi. BM Genel Kurulu'nun yıllık toplantısına yaptığı bir video açıklamasında, "Özellikle aklımda kesinlikle uyulması gereken Mali'deki seçim takvimi var" dedi.

Reuters