AK Parti ve MHP'nin "ortak" çalışması ile TBMM'ye gelen 'sansür' yasası, İzmir'de gazeteciler tarafından protesto edildi. Şehit Gazeteci Hasan Tahsin Anıtı önünde toplanan çok sayıda gazeteci, yasa taslağının geri çekilmesi çağrısında bulundu. 

'DOĞRUDAN HAPİS CEZASI'

Cumhuriyet'te yer alan habere göre, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, tasarının ifade özgürlüğünü yok edeceğini vurguladı. Gappi, “Para cezaları, hapis cezası, kapatma, internet basınına ağır denetim ve basın kartı iptalleri ve dezenformasyon adı altında bağımsız haberciliğe sansür var. Dezenformasyon denilerek ‘Gerçeğe aykırı bir bilgiyi alenen yayanlara’ hapis cezasını öngören yeni bir suç tipi yaratılmak istenmektedir. Buna göre halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak amacıyla ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak. Yani diyorlar ki, kaynağın belli dahi olsa, eğer bilgi birileri tarafından keyfi olarak yanlış diye nitelendirilirse, bunu yayan yani gazeteci ya da vatandaş, iktidarın istemediği her kim ise doğrudan hapis cezasıyla cezalandırılacak” dedi.

'SEÇİM BASKILANMAYA MI ÇALIŞILIYOR?'

Seçim döneminin yaklaştığına dikkat çeken Gappi, şöyle devam etti:

“Bu türden bir teklifin yasalaşacak olması; yaklaşan seçimlerin baskı altında yapılacağının işareti olur. Medyaya yönelik olarak öngörülen idari tedbirler arasında para cezası, reklam yasakları ve sosyal medya ağlarına bant daraltma yaptırımı da vardır. Yasa teklifinde keyfiyete dayalı yazılı basının kapısına kilit vuracak maddeler vardır.  Ayrıca bu yasa, toplumsal bir otosansür dalgası yaratacaktır. Bu nedenle sadece gazetecilerin değil tüm toplumun sorunudur. Tüm toplumun ifade onurudur.”

'TÜM TÜRKİYE GÖZALTINDA OLACAK'

Basın örgütleri olarak yasa teklifini birlikte hazırlamayı teklif ettiklerini ancak bu tekliflerine kulak tıkandığını aktaran Başkan Gappi, “Bugün burada da sesleniyoruz: Bu yasa temel insan haklarına, haberleşme özgürlüğüne, basın özgürlüğüne aykırıdır. Yani Anayasa’ya aykırıdır. Bu yasa teklifi yasalaşırsa tüm Türkiye gözaltında olacaktır” dedi.