İstanbul’da önünde uzun kuyruklar oluşan Halk Ekmek büfeleri geçtiğimiz Mart ayında İBB Meclisi’nin de gündeme gelen tartışmayı akıllara getirdi. 

İBB’nin yeni Halk Ekmek büfesi açma talebi, AKP-MHP grubunun oyları ile reddedilmişti. 

AKP’li Meclis Üyesi Muhammet Kaynar, talepte yeni büfe açılmasına ilişkin bir teklif olmadığını savunarak  “Nereye ne koymak istiyorlarsa belediye meclisine teklifte bulunurlar, meclis de bunu değerlendirir. Bir şirkete, şahsa meclis yetkisi devredilemeyeceğinden mevcut olan Halk Ekmek büfelerinin tahsisi kararı alınmıştır” demişti. 

MEVCUT 117 BÜFENİN SÜRESİ UZATILDI

Tartışmaların odağından Halk Ekmek büfeleri ile ilgili teklif, İBB Meclisi’nin 12 Mart 2020 tarihli oturumunda gündeme geldi. 

İBB Emlak Müdürlüğü, 1 Eylül 2019’da tahsis süresi sona eren Halk Ekmek büfelerinin süresinin uzatılması ve yeni büfelerin açılması için teklif hazırladı. Teklifte, uygun görüldüğü takdirde İBB’nin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerlere Halk Ekmek büfesi konulması ve işletilmesi, sürenin ve ödenecek işletme bedelinin belediye meclisinde belirlenmesi kaydıyla Halk Ekmek A.Ş’ye tahsisi konusunda karar alınması istendi. İlgili komisyonlar tarafından teklif ile ilgili hazırlanan raporda, 2016 yılında alınan meclis kararıyla Halk Ekmek A.Ş’ye tahsisi yapılan mevcut 117 adet büfenin kira sözleşmesi süresinin 1 Eylül 2019 tarihinden geçerli olmak üzere 3 yıl süreyle uzatılması uygun bulundu. Ancak ihtiyaç duyulan yerlere yeni Halk Ekmek büfesi açılması teklifi ile ilgili karar alınmadı.

“KOMİSYON EKSİK KARAR VERDİ”

Raporun oylanması öncesinde söz alan CHP’li İBB Meclis Üyesi Ülkü Sakalar, komisyona gelen teklifte Halk Ekmek büfelerini kira sözleşme süreleri bittiği için yenilenmesi ve ayrıca İBB’nin hüküm ve tasarrufu altında olan yerlere yeni büfeler kurulmasının istendiğini aktardı. Sakalar “Fakat Hukuk Komisyonu’nun  AKP’li üyeleri teklifin yeni Halk Ekmek büfesi kurulması kısmını hiç değerlendirmeye almadılar. Sadece mevcut büfelerin kira sözleşmesi uzatıldı. Teklif karşılanmadı, komisyon eksik karar verdi” dedi. Sakalar bu nedenle aykırı teklifte bulunarak rapora, komisyona gelen teklifte olduğu gibi yeni büfe konulmasıyle ilgili kısmın da eklenmesini önerdi. Ancak Sakalar’ın aykırı teklifi, AKP-MHP grubunun oyları ile reddedilerek kabul görmedi.

“MECLİSİN YETKİSİ ŞİRKETE DEVREDİLEMEZ”

Hukuk Komisyonu’nun AK Parti’li Başkanı Muhammet Kaynar da teklifte yeni büfe yeri konulması ile ilgili talep olmadığını, 1 Eylül 2019’da dolan kira sürelerinin  uzatılması yönünde olduğunu savundu. Kaynar “Belediye taşınmazlarının ne şekilde kullanılacağını ilişkin karar verme merci belediye meclisidir. Meclis bu yetkisini belediye başkanına devredemeyeceği gibi bir şirketine de devredemez. Nereye ne koymak istiyorlarsa belediye meclisine teklifte bulunurlar, meclis de bunu değerlendirir. Bir şirkete, şahsa meclis yetkisi devredilemeyeceğinden mevcut olan Halk Ekmek büfelerinin tahsisi kararı alınmıştır” dedi.

“DEZAVANTAJLI GRUPLARA ÖNCELİK VERİLECEK”

CHP’li Meclis Üyesi Genco Özcan da konuyla ilgi bilgi vererek “Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı’nın önümüzdeki dönemde ortaya koyduğu bir vizyon var. Yeni açılacak Halk Ekmek büfesi, simit tezgahı gibi yerlerin dezavantajlı olup daire başkanlığından destek sağlanan ailelere, tıpkı şehit ve gazi ailelerine tanındığı gibi öncelik tanınarak verilmesi yönünde daire başkanlığı ile Halk Ekmek arasında mutabakat sağlandı” dedi.

Tevfik Göksu Katar''ı savundu, Halk Ekmek''e saldırdı
KATAR'IN SAVUNDU HALK EKMEK'İN BAŞINDAKİ NAMA'YI ELEŞTİRDİ

Esenler Belediye Başkanı ve İBB AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Tevfik Göksu da son İBB meclisinde Katar'ı savundu, İstanbul Halk Ekmek A.Ş.'nin başındaki Özgen Nama'ya yüklendi.

Halk Ekmek A.Ş.'nin başındaki Özgen Nama'ya da yüklenen Göksu, "Öbür taraftan da İstanbul Halk Ekmek'in başında bir tekstilci var. Hani liyakat ehliyet arıyorlar ya bir tekstilciyi sırf CHP'li olduğu için Halk Ekmek'in başına getirmişler" dedi.

Göksu konuşmasında Katar'a yönelik eleştirelere yanıt verdi.

Göksu şunları söyledi;

"Katar niye rahatsız ediyor sizi bu kadar? Niye rahatsız oluyorsun? Avrupa'ya verseydi rahatsız olmuyorsun değil mi? Avrupa uşaklığından vazgeçin. Avrupa olsa rahatsız olmazdın. Amerika olsa rahatsız olmazdın. Katar seni niye rahatsız ediyor? Peşkeş sizin kitabınızda var sizin. Bizim kitapta peşkeş olmaz. Peşkeş sizin kitapta var, kitapta. Nasıl peşkeş çektiğinizi anlatacağım merak etme."