Kapsülü Ay’a fırlatmayı amaçlayan mürettebatsız test uçuşuyla, Artemis programının öncüsü Apollo'nun son Ay görevinden yarım yüzyıl sonra Ay’a gidilmiş olacaktı. 

Ajans yetkilileri, Kennedy Uzay Merkezi teknisyenlerinin roketin çekirdek aşamasındaki yakıt tanklarına pompalanan soğutulmuş sıvı hidrojen itici gaz sızıntısını düzeltmek için üç başarısız girişimin ardından geri sayımın iptal edildiğini söyledi.

‘ÇOK ZOR’

Pazartesi günü yapılan ilk fırlatma denemesi, farklı bir sızdıran yakıt hattı, hatalı bir sıcaklık sensörü ve yalıtım köpüğünde bulunan çatlaklar dahil olmak üzere teknik problemler nedeniyle ertelendi. Misyon yöneticileri, önceki sorunlar çözüldükten sonra Cumartesi günü ikinci bir başlatma girişimi ile devam etti. NASA, üçüncü bir denemenin gerekmesi ihtimaline karşı Pazartesi veya Salı için başka bir yedek başlatma zamanı planlamıştı.

Ancak en son zorluklardan elde edilen verilerin gözden geçirilmesinden sonra, NASA, yeni hidrojen sızıntısının, göreve ayrılan mevcut fırlatma süresi sona ermeden önce sorun gidermeyi bitirmek ve fırlatma rampasında düzeltmek için çok zor ve zaman alıcı olduğu sonucuna vardı.

‘BİRKAÇ HAFTA GEREKİYOR’

NASA'nın Yardımcı Yöneticisi Jim Free, öğleden sonra bir brifingde gazetecilere verdiği demeçte, gecikme, yeniden denemek için en erken fırsatın 19-30 Eylül'deki bir sonraki fırlatma döneminde veya bir sonraki Ekim döneminde geleceği anlamına geliyor. NASA'nın Artemis Misyonu Yöneticisi Mike Sarafin, en son teknik engeli çözme çabalarının "birkaç hafta çalışmayı" gerektireceğini söyledi. (Reuters)