Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Azerbaycan'ın kendisini "sağlam bir şekilde" savunacağını ve Ermenistan'ı da aynı şeyle suçlayarak bir karşı dava açmayı planladığını söyledi.

ERMENİSTAN’DAN KÜSTAH SUÇLAMA

Geçen Eylül'den Kasım'a kadar süren çatışmalarda Azerbaycan birlikleri, Ermeni güçlerini tarihi bir hezimete uğratarak ateşkese mecbur bırakmıştı. 

Mahkeme, başvuruda Ermenistan'ın Azerbaycan'ı, her iki devletin de imzaladığı Her Türlü Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Uluslararası Sözleşme'yi ihlal ederek Ermenileri "on yıllardır" ırk ayrımcılığına maruz bırakmakla suçladığını söyledi.

Mahkeme, davaya atıfta bulunarak, 10 Kasım'daki ateşkesten bu yana Azerbaycan'ın "Ermeni savaş esirleri, rehineler ve diğer tutuklulara yönelik cinayet, işkence ve diğer suistimallere karışmaya devam ettiğini" belirtti ve "Ermenistan, bu nedenle mahkemeden Azerbaycan'ı ihlallerinden sorumlu tutmasını ve gelecekteki zararları önlemek ve zararı telafi etmesini talep ediyor" diye ekledi.

AZERBAYCAN’DAN CEVAP GECİKMEDİ

Azerbaycan sözcüsü, ülkenin Azerbaycanlılara karşı Ermeni insan hakları ihlallerine ilişkin kanıtlar topladığını ve "günler içinde" kendi davasını açacağını söyledi. Resmi olarak Uluslararası Adalet Divanı olarak bilinen dünya mahkemesi, Birleşmiş Milletler'in ülkeler arasındaki anlaşmazlıkları çözme mahkemesidir. Mahkeme, bu davada yargı yetkisinin olup olmadığını henüz belirlemedi.

Reuters