Bu hafta başlarında Abu Dabi'de konuşlanmış Güney Koreli birliklerle konuşan Yoon, Güney Kore ve BAE'nin "çok benzer" koşullar altında olduğunu ve her birinin Kuzey Kore ve İran'la "düşman, en büyük tehdit" olarak karşı karşıya olduğunu söylemişti.

KRİZ ZATEN VARDI

Seul ve Tahran arasındaki ilişkiler, Güney Kore'de dondurulmuş İran fonları ve İran ile Kuzey Kore arasındaki şüpheli silah anlaşmaları nedeniyle zaten sıkıntılıydı. Yoon'un ofisi, yorumunun Güney Koreli askerler için cesaret verici sözler olduğunu söylerken, dışişleri bakanlığı Tahran'a defalarca açıklamalarda bulunduğunu söyledi.

‘BARIŞ VE İSTİKRARI BALTALIYOR’

İran'ın resmi IRNA haber ajansının haberine göre, Tahran, Güney Kore Büyükelçisi Yun Kang-hyeon'u arayarak, sorun çözülmezse ikili ilişkilerin gözden geçirilebileceği konusunda uyardı.

İran'ın hukuk işlerinden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Reza Najafi, Yun'a İran'ın çoğu komşusuyla "köklü ve dostane ilişkileri" olduğunu söyledi. Raporda, Yoon'un yorumunu "müdahale" olarak nitelendirdi ve Yoon'un "bölgedeki barış ve istikrarı baltaladığını" ekledi.

Saatler sonra, Güney Kore Dışişleri Bakan Yardımcısı Cho Hyun-dong'un Najafi’nin sözlerinden rahatsızlığı iletmek için İran Büyükelçisi Said Badamchi Shabestari'yi aradığını söyledi.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER