Hatay’ın Defne ilçesinde ana arterlerde yer alan pedallı çöp konteynerleri ihalesi bittiği için kaldırıldı. Çöplerini kaldırım kenarları ya da küçük kovalara atan depremzedeler duruma tepkili.

HAVALAR ISINDI, SİNEK VE HAŞERE SORUNU ORTAYA ÇIKTI

Gazete Duvar'dan Burcu Özkaya Günaydın'ın haberine göre, Kahramanmaraş ve Defne merkezli depremlerde birçok mahallesi yerle bir olan ilçenin büyük bir kısmı çevre illere göç etti. Şehirde kalan Defneliler ise dayanışma grupları, dernekler ve belediyelerin desteğiyle ayakta kalmaya çalışıyor. Çadır ve konteynerlerde yaşayan Defneli depremzedeler, havaların ısınmasıyla sinek, haşere gibi sorunlarla da boğuşuyor. Pedallı, üstü kapalı çöp konteynerlerinin kaldırılması nedeniyle çöplerini ortalığa bırakmak zorunda kalan depremzedeler, sorunlarının çözülmediği gibi mevcut sorunlarına yenilerinin eklendiğini söyledi.

'BELEDİYE BİZİ YALNIZ BIRAKTI'

Çekmece’de resmi olmayan bir çadır alanında kalan Ergül Sayın, halihazırda hijyen sorunu yaşadıklarını, sıcaklarla beraber sinek, haşereyle uğraştıklarını söyleyerek, "Pedallı çöp konteynerleri hijyen açısından iyiydi. Elimizi sağa sola değdirmeden çöp atıyorduk. Alan da geniş, rahat oluyordu. Şimdi çöplerimizi kaldırım kenarına koyuyoruz mecburen. Belediye baştan beri bizi yalnız bıraktı, depremden beri hiçbir şey yapmadı şimdi konteyneri kaldırıyor" dedi.

Çöp konteynerinin kiraya verildiğini ilk kez duyduğunu belirten Sayın, belediyenin ihale takibi yapmamasına da kızgın. Üç gündür çöp konteynerlerinin kaldırılmasına rağmen yerine alternatif bir konteynerin konulmadığının altını çizen Sayın, şöyle dedi: “Bu konteynerlerin ihalesinin ne zaman bittiği belli. Kimse bunun takibini yapamıyor mu? Defnelilerin hepsi gitmedi, biz buradayız. Bir çöp konteyneri koymaktan aciz bir belediye var. Evet, belediye çalışanları da depremzede anlıyorum. Dışarıdan maaşlı eleman tutacaksın o zaman. Yeter bizim burada yaşadığımız çile.”

DEFNE BELEDİYESİ: İHALE BİTTİĞİ İÇİN KALDIRILDI

Depremlerden sonra birçok belediye aşevini, çalışanını deprem bölgesine aktardı. Depremin ilk günlerinden beri burada olan Ağrı Patnos Belediyesi Aşevi, aylardır bulunduğu bölgeye yemek çıkarıyor. Günlük 1000’e yakın kişiye yemek çıkardıklarını söyleyen Patnos Belediyesi Aşevi aşçısı Muhsin Tutar, pedallı, mıknatıslı çöp konteynerlerinin işlerini çok kolaylaştırdığını belirtti. Aşevinde sürekli büyük çöplerin çıktığını, buraya yemek yemeğe gelen insanların tek kullanımlık tabak çatallarını pedallıya çöp konteynerine attığını vurgulayan Tutar, “Belki basit gibi duruyor ama burası deprem bölgesi. Siz ana yerlerdeki, aşevi çevresindeki çöp konteynerini alıp, yerine alternatif koymazsanız büyük sorun olur. Havalar çok sıcak, şehir hala kokuyor. Toz, topraktan insanlar nefes alamıyor. Şimdi de çöp sorunu çıktı. Biz burada yemek yapıyoruz, üç gündür sinekler iki katına çıktı” diye konuştu.

Konuya dair Defne Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Ayfer Eraslan, şu an Hatay dışında olduğunu, çöp konteynerlerinin ihale süresi bittiği için kaldırıldığını, yerine konteyner koyma çalışmasının yapıldığını söyledi.

2 Eylül 2022 yılında Defne Belediyesi sosyal medya hesabından yeni nesil çöp konteynerinin şu şekilde tanıtımını yapmıştı: "İlçemiz ana arterlerinde yeni nesil, ayak pedalı ile açılan kapalı kutu çöp konteynerleri yerleştiriyoruz. Yeni çöp konteynerleri ile kokuyu, sivrisinek oluşumunu ve kötü görüntüyü engellemeyi hedefliyoruz."

Fotoğraf: Duvar