Araştırmacılar, ABD'nin dört farklı bölgesinde yaşayan 9 binden fazla kadının kemiklerini taradı. Her birine, soludukları hava ile karşılaştırılan altı yıllık bir süre boyunca üç kez kemik taraması yapıldı. Ortalama olarak, hava kirliliği kemik kaybı hızının iki katına çıkmasına neden oldu.
Yeni çalışma, ABD'de 9 milyondan fazla insanda kırık nedeniyle hastaneye yatışı inceleyen bir araştırma grubunun daha önceki çalışmalarını açıklamaya yardımcı oluyor. Burada ekip, hava kirliliğinin, çalışma gruplarında kırık nedeniyle hastaneye götürülme vakalarında yüzde 8 artış olduğunu buldu.
‘MENOPOZ SONRASI KADINLAR…’
Columbia Üniversitesi'nden Dr. Diddier Prada, "Artan yaşam beklentisi ve azalan doğum oranları nedeniyle küresel nüfus yaşlanıyor. Yaşlanma sürecinde insan sağlığını etkileyen kritik faktörleri belirlemeli ve ortadan kaldırmalıyız. Menopoz sonrası kadınlar, östrojen azalması ve aynı zamanda hava kirliliği nedeniyle kemik kırılmalarına ve kemik mineral yoğunluğundaki azalmalara karşı hassas” ifadelerinde bulundu.
Prada, “Halk sağlığını korumak için dizel araçlardan kaynaklanan hava kirliliğini ve daha geniş fosil yakıt kullanımını azaltmak için daha fazla önlem alınması gerekiyor. Bunlar hastaneye yatışlarda, maliyetlerde ve hatta ölüm oranlarında çok büyük düşüşlerle sonuçlanabilir” diye ekledi.
POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER