ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), ticari uçuşlarda kullanmak üzere havacılık şirketi Lockheed Martin ile birlikte geliştirilen sessiz süpersonik uçağını tanıttı.

NASA, uçağın ses hızından 1,4 kat hızlı uçacağını, ABD'deki şehirler üzerinde uçarak test edileceğini bildirdi. Kurum, bir ilke imza attıklarını ifade ederek uçağın hava yolculuğunda devrim yaratarak sesten daha hızlı seyahat edebilen yeni nesil ticari uçakların önünü açmayı hedeflediğine dikkat çekti.

SÜPERSONİK UÇUŞLAR 50 YILDAN BERİ YASAK

NASA 'nın üst düzey yöneticilerinden Pam Melroy "Bu, yalnızca NASA'nın ve tüm X-59 ekibinin sıkı çalışması ve yaratıcılığı sayesinde mümkün olan büyük bir başarı. Sadece birkaç yıl içinde iddialı bir konseptten gerçeğe geçtik. NASA'nın X-59'u seyahat etme şeklimizi değiştirmeye yardımcı olacak ve bizi çok daha kısa sürede birbirimize yakınlaştıracak" dedi.

ABD ve diğer ülkeler, kentlerde yaşayanlar için yüksek ses patlamalarına yol açması nedeniyle süpersoniik uçakları 50 yıldır yasaklıyor. X-59'un tasarımı, şekli ve teknolojisi ise uçağın daha düşük bir ses üretirken süpersonik hıza ulaşmasını sağlayacak.

Putin'den faiz açıklaması: Türkiye çok dikkatli olmalı Putin'den faiz açıklaması: Türkiye çok dikkatli olmalı

Uçağın 2024'ün sonuna doğru ilk kez havalanacağını belirten NASA, uçuş testlerinin ABD genelinde seçilecek şehirlerin üzerinde yapılacağını ve ürettiği sesin insanlar tarafından nasıl algıladığı konusunda veriler toplayacağını ifade etti.