İstanbul’da yaşayan böbrek hastası 52 yaşındaki Ahmet Emin Bilgin’e 2011 yılında Medical Park Göztepe Hastanesi’nde annesinin böbreği nakledildi. Operasyonun ardından durumu giderek kötüleşen Bilgin’in yapılan testlerden HIV pozitif olduğu belirlendi. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırılan Bilgin, burada 3 gün sonra hayatını kaybetti. Ailenin şikâyeti üzerine Sağlık Bakanlığı tarafından görevlendirilen müfettişler, Kızılay’dan alınarak ameliyat sırasında verilen kandan Bilgin’e HIV bulaştığını tespit etti.

Hürriyet gazetesinden Ayşegül Usta’nın haberine göre; Bilgin ailesi, 2013 yılında avukatları Sema Kılıç aracılığı ile İstanbul Anadolu 30’uncu Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurarak Kızılay ve kan naklinin yapıldığı Medical Park Göztepe Hastanesi hakkında maddi ve manevi tazminat davası açtı.

'KIZILAY'IN SORUMLU OLDUĞU DEĞERLENDİRİLMİŞTİR'

Aralık 2022’de davayı karara bağlayan mahkeme, toplam 770 bin liranın olay tarihinden itibaren yasal faizi ile Kızılay ve özel hastaneden alınarak Bilgin ailesine ödenmesine hükmetti.

Kararda, Türkiye Kızılay Derneği tarafından gelişmiş tekniklerin kullanılması halinde HIV’in daha erken evrede tespiti mümkün iken bu tekniklerin kullanılmadığı belirtildi. Olay tarihindeki mevcut tarama testlerinin kullanılmış olmasının, kan ve kan ürünleri ile ilgili sistemin kurulmasında tam güvenli bir organizasyonun planlanmadığının göstergesi olduğu vurgulandı. Kararda, “Kızılay meydana gelen olay nedeniyle asli ve tam kusurlu kabul edilmelidir. Meydana gelen zarardan davalı Kızılay’ın sorumlu olduğu değerlendirilmiştir” denildi.

İCRA TAKİBİ BAŞLATILDI

Kararda ayrıca, nakil yapan hastanenin de meydana gelen zarardan sorumlu olacağı belirtildi.

Davanın sonuçlanmasının ardından Bilgin ailesinin avukatı Sema Kılıç icra takibi başlattı. Kızılay, avukatı aracılığıyla mahkemeye dilekçe verip aileye tazminat ödenmesine ilişkin karara itiraz edeceklerini belirterek itiraz dilekçesinin icra dairesine gönderilmesini istedi.