ABD tarafından yapılan Lübnan’da silah tekelinin devlet eline alınmasına yönelik çağrıların ardından Beyrut hükümeti Hizbullah’ı silahsızlandırma kararı aldı.
Lübnan hükümetinde kabine tarafından onaylanan karar kapsamında ülkede Lübnan ordusu dışında silahlı grup olmamasına karar verildi. Bu kapsamda gerekirse 'zorla' silahsızlandırma yapılacağı kaydedildi. Karara tepki gösteren Hizbullah lideri Şeyh Naim Kasım ise Lübnan hükümetinin İsrail'e hizmet ettiğini söyledi.
Karara tepki gösteren örgüt lideri Şeyh Naim Kasım, “Direniş silahlarını teslim etmeyecek” diye vurguladı:
“Hükümetin görevi ülkeyi inşa etmek, onu İsrail ve Amerikan düşmanına teslim etmek değil. Bir grup diğerine saldırırsa ülke istikrarlı olabilir mi?”
"İsrail projesine hizmet ediyor"
“Hükümet, bilerek ya da bilmeyerek İsrail projesine hizmet ediyor ve saldırıları durdurmalı ve düşmanın topraklarında varlığını önlemek için silahları sınırlamaya başlamalıydı. Tekrar tekrar söyledik: saldırıları durdurun ve İsrail'i Lübnan'dan çıkarın; savunma stratejisi ve ulusal güvenlikle ilgili tartışmalarda tam işbirliğimizi göreceksiniz.”
"Direniş, Lübnan'ın egemen bağımsızlığını korumuştur"
“Eğer kendinizi güçsüz hissediyorsanız, düşmanı bize bırakın, İsrail'in tekrar tekrar yaptığı savaşlar başarısız olduğu gibi, bu da başarısız olacaktır. Direniş Lübnan'ın egemen bağımsızlığını korumuştur, direnişten bahsetmeden egemenlikten bahsedemeyiz. Direniş, Lübnan'ın zorluklarla yüzleşmedeki onurlu gücünü oluşturmuştur.”
"Sokak protestoları ABD Büyükelçiliğine ulaşabilir"
Hizbullah liderinin açıklamasından öne çıkan diğer başlıklar şöyle:
“Hükümet, ulusal anlaşmayı ihlal eden ve ulusal güvenliği yok eden çok ciddi bir karar aldı Orduyu bu yola sokmayın; ordunun sicili temizdir.”
“Hizbullah ve Amal, sokaklara çıkıp protesto etme seçeneğini ertelemek, tartışma ve değişiklikler için alan açmak konusunda anlaştılar”
“Hizbullah, diyalogun mümkün olduğu gerekçesiyle silahların teslim edilmesine karşı protestoları erteledi. Ancak sokak protestoları yapıldığında Lübnan'daki ABD Büyükelçiliğine ulaşabilir”